SVE O KAFI

Novac od kafe

Kafa se kao simbol našla i na novčanicama pojednih zemalja – naravno onih gde je uzgajanje kafe jedno od osnovnih delatnosti.

ČAD

Siromašna srednjoafrička zemlja koristi valutu CFA franak, kao i u ostalim bivšim francuskim kolonijama.

CFA znači Coopération financière en Afrique centrale (Finansijska saradnja u srednjoj Africi). Izdaje ga BEAC, odnosno “Banke država središnje Afrike”.

Na novčanici od 1000 CFA se nalazi portret mladog čoveka i berba kafe.  Da bi kupili jedan evro potrebno je izdvojiti 655 CFA franaka.

UGANDA

 Već decenijama u ovoj istočno afričkoj zemlji u opticaju je ugandski šiling. Na novčanici je prikazana žena koja bere plodove kafe.

Da bi kupili jedan evro potrebno je dati 4.093 ugandskih šilinga. Ova zemlja je se nalazi na osmom mestu po proizvodnji kafe i godišnje proizvede 288.000 tona.

KOSTARIKA

Zemlja srednje Amerike koja se nalazi na 15. mestu po proizvodnji kafe. Valuta koja se koristi u ovoj zemlji zove se kolon. Na novčanici od pet kolona simbolično je prikazan utovar broda raznim proizvodima bez kojih ne možemo, a tu su svakako kafa i banane.Za jedan evro potrebno je dati 630 kostarikanskih kolona.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *