VESTI

Matematikom do kafe

Stručnjaci sa jednog irskog i jednog britanskog univerziteta pažnju su usmerili ka pripremi kafe u filter-aparatima u kojima se krupnije mlevena zrna, smeštena u filter vrećice, prelivaju vrelom vodom.

– Naša ideja bila je da dođemo do matematičkog modela tog procesa što bi moglo da bude od koristi za pravljenje aparata za kafu, isto kao što teorijska znanja iz mehanike fluida koristimo da bismo napravili trkačka vozila – rekao je za BBC jedan od stručnjaka angažovanih u ovom istraživanju.

On je dodao da su ispitivali kako veličina samlevenih zrna kafe utiče na kvalitet gotovog napitka.

Odranije je poznato da fino mlevenje daje veoma “jak” napitak, dok grubo mlevena zrna čine krajnji rezultat vodnjikavim i slabim. Osim toga, što su zrna krupnija, voda brže prolazi između njih i čini napitak manje intezivnim.

 Našim radom ta zapažanja pretvorena su u brojke – kazao je ovaj istraživač, koji se nada da će u industrijskoj proizvodnji aparat moći da se podesi na odgovarajuću veličinu mlevenja i da će moći da se odabere određena brzina protoka vode da bi se dobio napitak željenog ukusa.

Još jedna stvar na koju su obratili pažnju bilo je stanje filter-vrećice u aparatu.

 Kada stavite kafu u filter-vrećicu, ona lepo padne na dno. Međutim, dok se pravi napitak, kafa se rasturi svuda po vrećici. Izgleda da i to takođe utiče na ukus kafe. Nije svejedno ni da li se voda preliva u jednom mlazu, kao na česmi, ili dolazi u više mlazeva, kao kod tuševa – smatra britanski stručnjak.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *