SVE O KAFI

BezKOFEINSKA kafa: DA ili NE?

” Da li imate kafu bez kofeina?”

Ovo pitanje više nije izuzetak, doduše ne i pravilo, ali je sve češće da stranci, trudnica, majke koje doje decu, stariji ljudi i onih koji se hrane zdravije traže omiljeni napitak bez najdominatnije komponente – kofeina.

U SAD bezkofeinska kafa je masovna pojava, dok u Evropi se brzo širi “moda” da se kafa pije bez supstance koja nam daje energiju, snagu, budnost,…

Zagovornici kafe bez kofeina imaju agresivnu kampanju u kojoj kao dva najjača razloga navode: 

  1. Bezkofeinska kafa je zdravija.

  2. Kofein nema nikakav uticaj na ukus kafe.

Prvi argument je baš teško prokomentarisati, pošto je mnogo ozbiljnih istraživanja koja pokazuju da je kvalitetna kafa zdrava za naš organizam, tako da je nejasno da “vađenjem” kofeina bilo šta dobijamo kao benefit za naše zdravlje.

Drugi argument je tačan! Ali, baš besmislen. Problem nije u nedostatku kofeina, nego činjenica da se veliki deo arome gubi u procesu dekofeinizacije. 

DA LI BEZKOFEINSKA KAFA IMA “MRVICE” KOFEINA?

Bezkofeinskom kafom se naziva samo ona kafa koja ima maksimalno 0,1 % kofeina. To pravilo važi za zemlje EU, ali nismo baš sigurni da naše kafe poštuju to “pravilo”.

KOJE SU METODE DEKOFEINIZACIJE?

Postoje dve glavne metode dekofeinizacije. Prva je takozvana direktna metoda. U njoj se zrna kafe stave u vruću vodu u kojoj se dodaje diklorometan ili etil acetat. To su oštre hemikalije, koje su provereno štetne za zdravlje, dok je diklorometan na spiskovima suptanci koje su kancerogene.

Diklorometan se inače koristi za skidanje lakova i možemo ga pronaći u svakoj farbari ili “Uradi sam” radnji. Koristiti se i kao sredstvo za hlađenje u rashladnim uređajima.

Posle tog procesa, zrna idu na sušenje i kasnije se termički obrađuju. Direktna metoda je dosta jeftinija i dosta agresivnija za zdravlje kafopija.

Druga je metoda takozvani Swiss Water Process. Tu metodu je smislila i patentirala kompanija Swiss Water Decaffeinated Coffee. Sirova se zrna stave u vruću vodu i time predaju sva svojstva vodi. Naravno kofein, ali i arome. Tu aromatiziranu vodu (green coffee extract – GCE) se potom pušta kroz filter aktivnog ugljena koji uklanja sve kofeinske molekule. U tu se vodu dodaju nova zelena zrna i proces se ponavlja. Tada se vrši još samo kofeinska ekstrakcija, pošto je voda već nakupila ostale molekule kafe. To se ponavlja dok zrna ne postanu 99,9% bezkofeinska. Ta metoda je prilično zahtevna i skupa, troši se puno kafe, kofein je izgubljen i ne može se posebno koristiti kao u direktnoj metodi. Gube se arome, tako da je to veliki “minus” za probrane kafopije.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *