VESTI

Čaj od lista kafe? Baš, baš zdravo

Nekada je to bilo jednostavno pitanje: čaj ili kafa? Sada, nakon naučnih izveštaja, taj izbor će postati prilično komplikovan. Naučnici su potvrdili da “čaj od lista kafe” sadrži visok nivo jedinjenja za koju se smatra da smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

Otkriveno je da lišće sadrži više antioksidanata od uobičajenog čaja – koji je već poznat po svojim zdravim svojstvima – i visok nivo prirodne hemijske supstance koja se nalazi u listovima i za koje se zna da se bore protiv raznoraznih upala.

Istraživači iz Kraljevske botaničke bašte u londonu i Zajedničke istraživačke jedinice za raznolikost, prilagođavanje i razvoj useva u Montpeljeu, veruju da bi kafa mogla da pruži novo, zdravo piće u kome će se nadmetati kafa i tradicionalni zeleni ili crni čaj.

Piće, koje sadrži nizak nivo kofeina, nema zemljani ukus ni gorčinu poput čaja niti je intezivnog ukusa kao kafa.

Doktorka Eron Dejvis, stručnjak za kafu i botaničar iz Kev Gardensa, koji je pomogao u sprovođenju istraživanja, rekao je da je čaj od kafe lišća popularan među nekim lokalnim stanovnicima u meestima poput Etiopije i Južnog Sudana, a čak je bilo pokušaja njegovog prodaje u Britaniji 1800-ih.

“Davne 1851. ljudi su pričali o dobrom čaju i postojali su svi izveštaji o njegovim kvalitetama. Provela sam neko vreme u Sudanu i srela jednog seoskog starešinu koji je to pravio svaki dan – šetala bi nekoliko sati kako bi sakupila lišće… Ono što je bilo iznenađujuće je da u lišću kafe ima mnogo antioksidanata. Ima ih mnogo više nego u zelenom i normalnom crnom čaju”, rekla je Dejvisova i dodala:

„U tom čaju je bilo dosta materije koja se zove mangiferin u lišću biljke kafe arabike. Ova hemikalija je prvo izvučena iz manga, ali je na nju vezano mnogo zdravih svojstava…”

Doktorka Dejvis je pronašla uzorke čaja od kafe sa listovima u kolekcijama Kev koje datiraju skoro 100 godina. U to vreme su proizvođači kafe u Sumatri i na Javi, u modernoj Indoneziji, pokušali da popularišu čaj od kafe u Velikoj Britaniji i Australiji.

Izveštaji u to vreme tvrde da bi piće moglo pružiti trenutno olakšanje od gladi, umora i da ima sposobnost da „očisti mozak“. Takođe je opisano kao osvežavajuće, mada je bilo nekih koji su ga opisali kao neprimjenjivo.

Otkriveno je u najnovijim studijama da listovi kafe arabike sadrže najviše nivoa mangiferina, za koji je otkriveno da ima protivupalna dejstva, a takođe smanjuje rizik od dijabetesa, holesterola u krvi i štiti neurone u mozgu.

Rezultati objavljeni u naučnom časopisu “Annals of Botani”, pokazali su da arabika ima i najveći nivo antioksidanata – veći od onih koji se nalaze u čaju ili tradicionalnoj kafi.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *