VESTI

DOKAZ: Kafa podiže libido

Pored brojnih blagodeti za ljudski organizam, koje joj se zbog visokog sadržaja antioksidanata sve češće pripisuju, poslednja istraživanja pokazuju da kafa može uticati i na seksualni nagon.

“Uticaj kafe na libido nije detaljno proučavan, ali poslednja istraživanja pokazuju određeni pozitivan efekat. Kofein podstiče protok krvi do genitalija”, izjavila je medicinski konsultant „Medekpressa“, doktor Kler Morison i dodala da to važi i za muškarce i za žene.

Naučnici su 2006. godine otkrili da kafa pomaže pri jačanju ženskog seksualnog nagona, dok studija iz 2015. godine objavljena u časopisu PLOS One pokazuje da muškarci koji piju dve šoljice kafe na dan smanjuju rizik od erektilne disfunkcije, prenosi BBC. 

Studija je ograničila blagotvoran uticaj kafe na libido samo na dve šoljice dnevno. Kako javlja „Independent“, muškarci koji su pili dve šolje imali su 42 odsto manje šanse da obole od erektilne disfunkcije. Međutim, ta brojka lagano opada na 39 odsto kod muškaraca koji su pili tri šolje dnevno. 

Kako god bilo, postoje dokazi da steroidni hormon DHEA može pomoći ljudima sa problemima seksualnih funkcija, uključujući nedostatak libida. Ali, kako primećuje „Medical News Today“, još uvek se ne mogu doneti konkretni zaključci.

Iako još uvek nije utvrđena tačna količina kafe koja može uticati na seksualni nagon, dokazane su druge prednosti ovog čudotvornog napitka. Kafa dovodi do poboljšanja memorije i energije, jača metabolizam i produžava životni vek, prenosi BBC i dodaje da neka istraživanja pokazuju da kafa može imati važnu ulogu u zaštiti od dijabetesa i Alchajmera.

Optimalna količina kafe je između četiri i pet šoljica dnevno, prenosi „Healthline“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *