VESTI

DOKAZANO: Kafa leči mamurluk

Naučnici sa Filadelfia Univerziteta testirali su delovanje različitih doza kofeina i aspirina na miševima, kojima su prethodno dali čisti alkohol. Nakon nekoliko sati, koža oko očiju miševa postala je osetljiva, pa se razvila glavobolja. Već male doze aspirina i analgetika, kao i kofeina iz kafe su olakšali  bol i smanjile fizičke simptome.Jedan od glavnih uzročnika glavobolje je hemijski spoj acetat, nusprodukt tela nakon probave alkohola. Kofein i određene vrste lijekova za bol  blokiraju uticaj acetata na organizam.

Najbolje vreme za uzimanje aspirina i šoljice kafe je četiri sata nakon prestanka konzumacije alkohola, dok je u telu nivo acetata u porastu.

Iako se prethodno smatralo da će stanje organizma već dehidriranog alkoholom kafa samo pogoršati, naučnici su utvrdili suprotno. Aktivni sastojci u kofeinu imaju protuupalni efekat, koji se bori sa posledicama delovanja alkohola na telo.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *