SVE O KAFI VESTI

DOKAZANO: Pčele bolje “rade” na kafi

Brojnih blagodeti kafe svesni smo odavno. Ali još jedan veliki „plus“ u njenu korist stavlja podatak da je obožava i najkorisnije biće na svetu. Ne, nije u pitanju čovek, koji više nije koristan ni sebi ni ostatku planete, već – pčela!

Britanski stručnjaci sa Univerziteta Njukasl utvrdili su da kofein iz biljke kafe deluje podsticajno na pčele tako što unapređuje njihovo pamćenje i utiče da bolje oprašuju biljke.

Pčele hranjene nektarom koji sadrži kofein, a prirodno se može naći u cvetovima kafe i nekih citrusa (grejpfruta i limuna), su tri puta bolje pamtile miris određenog cveta od onih koje su se hranile šećernim rastvorom, preneo je AFP.

Kofein je odbrambena biljna hemikalija i ima gorak ukus, pa ga britanski tim nije ni očekivao u nektaru, ali ispostavilo se da je njegova koncentracija u nektaru rečenih biljaka mala i da ne odbija pčele, već čak deluje podsticajno.

Vođa istraživanja Džerealdina Rajt rekla je da je dejstvo kofeina na memoriju pčela zapanjujuće – tri puta više njih je pamtilo miris određenog cveta i posle 24 časa, a dva puta više posle tri dana, u odnosu na pčele hranjene šećernim rastvorom.

Na ovo istraživanje može se nadovezati istraživanje američkih naučnika iz Bostona da su pčele najvažnija i najkorisnija živa bića na planeti jer ne nose nikakve patogene: ni gljivice, ni viruse, ni bakterije.

Ovo otkriće predstavljeno je tokom debate Kraljevskog geografskog društva sa Instituta Ertvoč (Insitute Earthwatch) iz Bostona. Istraživanje su uz podršku Fondacije za agrarne inovacije, uradili Centar za pčelarsko preduzetništvo Univerziteta Major (CeapiMayor) i Pčelarska korporacija Čilea (Cach).

Utvrđeno je i da čak 70 odsto svetske agrikulture zavisi od pčela, koje se nalaze na listi ugroženih vrsta. Drugim rečima: od 100 vrsta hrane, pčele su zaslužne za nastanak čak 70.

Oprašivanje, za koje su opet zaslužne pčele, omogućava razmnožavanje biljaka koje su hrana milionima životinja, te bi bez njih ubrzo počela nestajati i fauna.

Med koji proizvode pčele ne samo da ljudima služi za ishranu, već ima i višestruka pozitivna dejstva na naše zdravlje i kožu.

Prema citatu koji se pripisuje Albertu Ajnštajnu, da pčele nestanu ljudima bi preostale još samo 4 godine života. Nedavne studije pokazuju da je čak 90 odsto pčela već nestalo sa planete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *