VESTI

DOKAZANO: Srčani bolesnici treba da piju kafu!!!

Dosadašnje verovanje i praksa je da osobe sa nepravilnim radom srca treba da izbegavaju kafu. Međutim, novo istraživanje iz Brazila pokazuje da to baš i nije tako.

Istraživanje pokazuje da većina pacijenata sa srčanim oboljenjima može u umerenim količinama da pije kafu. Za kofein se sumnja da izaziva više simptoma povezanih sa nepravilnim radom srca. Često je od strane lekara savetovano pacijentima sa bolestima srca da izbegavaju kafu.

Istraživanje nije otkrilo nikakvu povezanost između umerene potrošnje kofeina i nepravilnog rada srca u kratkom vremenskom periodu. Obuhvatilo je 51 osobu sa srčanom insuficijencijom podeljenu nasumično u dve grupe. Jedna grupa je dobila kafu sa sadržajem kofeina od 100 miligram u prahu, dok je druga grupa dobila kafu bez kofeina sa mlekom u prahu. Obe grupe su potom u intervalu od sat vremena pile i pivo tokom perioda od 5 sati. Nakon tog perioda, obe grupe su testirane na pokretnoj traci za trčanje.

Dejstvo kofeina iz kafe na rezultate testova nije viđeno. Međutim, istraživanje naglašava da je ova studija mala i da polovina učesnika inače redovno pije kafu, pa su možda manje skloni efektu kofeina. Takođe, nije sagledan dugotrajan efekat uticaja kofeina na osobe sa srčanom insuficijencijom.

Bez obzira na rezultate studije, naglašava se da je kofein stimulans koji može podići krvi pritisak, iako kod učesnika studije to nije imalo efekta na srčane frekvencije.

Bezbedno konsumiranje kofeina pokazanih u studiji takođe je i ograničeno samo na kafu kao napitak. Nije sagledano konsumiranje kofeina iz nekih drugih napitaka koje u sebi sadrže mnogo više kofeina, poput energetskih napitaka. Veće konsumiranje energetskih napitaka može znatno povećati štetne efekte po srce.

Ipak, manje ili umerene količine kofeina mogu biti bezbedne za osobe sa srčanim problemima jer je po istraživanju telo dokaz kako reaguje na kofein.

Kako rezultati istraživanja dolaze iz zemlje gde se proizvodi i pije dosta kafe, možda su malo pristrasni, ali činjenice govore da umerene količine kafe ili kofeina nisu štetne, a sve što je prevelikim količinama na ovaj ili onaj način ugrožava zdravlje.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *