VESTI

Kaficom i rekordom za decu obolelu od cistične fibroze

Akcija KAFICA.RS posle koje smo ušli u Ginisovu knjigu rekorda imala je sjajnu humanitarnu “notu”. Naime, u dogovoru sa poznatim beogradskim glumcem i tv voditeljem Ivanom Ivanovom odlučili smo da sav sakupljen novac posle 24-časovne akcije doniramo organizaciji koja se bavi decom obolelom od cistične fibroze.

Posle postavljenog Ginisovog rekorda saznali smo da su prisutni za vreme “espreso maratona” donirali nešto više od 66.000 dinara, što je bilo dovoljno da se akcija proglasi uspešnom. Plan je da se za tu donaciju kupe dva specijalna inhalatora (PARI BOY SX – PARI) a da se ostatak novca investira u vitamine.

“Kao što nas je obradovao ulazak u Ginisovu knjigu rekorda, tako nas je obradovala suma koju smo sakupili za decu koja boluju od cistične fibroze. Bili smo presrećni kada smo videli baš tu decu u kafeteriji i ponosni smo što smo inicirali ovu akciju. Sve naredne akcije Kafice.rs imaće za cilj da se pomogne ovim klincima i klinkama”, jasan je menadžer portala Saša Tričković.

Caistična fibroza je bolest, koja u većini evropskih populacija pogađa jedno od 2500 novorođenčadi. CF je nasledna bolest od koje oboljevaju i dečaci i devojčicae. Deca se rađaju sa cističnom fibrozom i bolest se ne dobija tokom života. Ona nije zarazna bolest i ne može se preneti sa jednog deteta na drugo. Pošto dete već na rođenju ima cističnu fibrozu, ova bolest se označava kao urođena ili nasledna. Od cistične fibroze oboljevaju deca koj imaju dva CF gena, po jedan nasleđen od svakog roditelja. Osobe koje imaju samo jednu kopiju CF gena su “nosioci cistične fibroze” i potpuno su zdravi. Dete sa cističnom fibrozom se rađa jedino u slučaju kada oba roditelja nose ” CF gen “.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *