VESTI

HIT: Brašno od kafe opne!

Mudri Den Belivi nije kafedžija, niti kafopija, ali ima sjajan plan za kafe industriju. On je inženjer koji je između ostalog radio na izgadnji fabrika “General Motors”, “Frito-Lai” i “Starbucks”. Dok je radio za giganta kafe, pomažući automatizaciju postrojenja za pečenje i pakovanje, naišao na veliki problem: otpad od kafe.

Konkretno, Belivi je tada saznao da su milijarde kilograma crvenkaste kaše, poznate kao “kafe trešnja”, preostale nakon što se kafe zrna izvuku iz njihovih opni. Neke odbačene “kaše” koriste se za pravljenje čaja, neke se vraćaju u tlo kao đubrivo, ali većina se gomila oko mlina za kafu i kasnije zagađuje obližnje plovne puteve.

Zašto se, pitao se Bilivi, otpad ne može pretvoriti u nešto korisno?

Njegovo istraživanje navelo ga je da izmisli brašno od kafe – hranjiv obrok bez glutena, napravljen od opne kafe, koji se može ispeći u kolače, granolu, bombonski kukuruz pa čak i čokoladu. Ako brašno od kafe doživi uspeh, moglo bi da pomogne u rešavanju problema zaštite životne sredine, dopuniti prihode farmera kafe i omogući ishranu gladnom svetu.

Posle dve godine u razvoju, kafe brašno su ovog meseca zvanično lansirali Bilivi i kompanija “Seattle”, kompanija na čelu sa Natanom Mirhvoldom koji pomaže pronalazačima u komercijalizaciji njihovih ideja.

Osnivačka kompanija Bilivi, CF Global, takođe je obezbedila ulaganja od dva giganta industrije kafe, ECOM Agroindustrial Corp, firme sa sedištem u Švajcarskoj koja je jedna od najvećih svetskih mlinara i trgovaca na svetu, i Mercon Coffee Corp, velike trgovačke firme sa korenima u Nikaragva i operacije u Meksiku i Vijetnamu.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *