VESTI

HIT: Patike od kafe koje ne smrde!

Dva preduzetnika iz Helsinkija, azijskog porekla, počela su da prave patike od soca kafe!!! Kako priznaju, Son Chu i Jesse Tran su opsednuti patika. Ali pošto su zabrinuti zbog uticaja industrije na okolinu, a nisu mogli da nađu patike koje su i udobne, i moderne, i u skladu sa prirodom, napravili su svoje.


Njihova kompanija Rens kombinuje tkanine napravljene od soca kafe i recikliranog plastinog otpada i pravi materijale dovoljno lake i otporne da mogu da se nose kao obuća.


Par patika je težak 460 grama, od čega je 300 grama kafa. U svakom paru ima plastike ekvivalentno šest upotrebljenih plastičnih flaša.


Jedno od prirodnih svojstava soca od kafe je da eliminiše neprijatne mirise – to je dobra vest za svakoga ko ima problema sa mirisom nogu u patikama. Rens obuća je veganska pa će imati dodatnu klijentelu širom sveta.

Sa mušterijama u 57 zemalja firma je na korak da uveća proizvodnju nakon uspešne fandrejzing kampanje. Proizvodnja se trenutno odvija u Kini, ali dva preduzetnika kažu da nameravaju da premeste proizvodnju u rodnu zemlju Vijetnam.


Rens patike nisu usamljeni slučaj korišćenja otpadaka od hrane u proizvodnji odeće i obuće. Industrija mode je velika, sa godišnjom prodajom od 1,3 triliona dolara. Ali, ta industrija je odgovorna za 20 odsto svetske potrošnje vode, kao i generisanje štetnih emisija gasova i zagađenja.
Povećani interes za održivost u modi doveo je do korišćenja alternativnih materijala kao što su lišće ananasa, kora od banana, ostataka trske od šećera,…

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *