VESTI

Kada je najbolje piti kafu?

Zahvaljujući kofeinu, kafa podiže energiju, podstiče koncentraciju, ubrzava mentalne procese i povećava mišićnu snagu potrebnu za obavljanje fizičkog rada.

Isto tako, kofein može da izazove i brojne tegobe među kojima su gorušica, razdražljivost, pojačanje simptoma PMS-a kod žena, gastritis, pa čak se smatra i da umanjuje plodnost.

Zaključak je da kafa i pomaže i šteti, ali kako da znate kada će ispoljiti koje svojstvo? Naučnici kažu da postoji ZDRAV NAČIN ispijanja kafe.

Da bi nam kafa dala baš ono što je našem organizmu potrebno, dva pitanja su ključna: koliko kofeina nam je zaista potrebno i kako se kofein apsorbuje u naše telo?

Istraživanja sugerišu da manje doze kofeina u pravilnim intervalima tokom dana mogu organizmu da obezbede sve benefite koje ova supstanca poseduje, a da se pritom izbegnu sva njegova negativna svojstva koja se javljaju kada preteramo. Ovaj koncept se zove “mikrodoziranje kofeina”. Na primer, možda bi bilo bolje piti 200 mg kofeina (što odgovara količini dve šoljice kafe) u periodu od šest do sedam sati, nego popiti celu količinu za sat vremena.

Takođe, veoma je važno kako naš organizam apsorbuje manje doze kofeina. Prema jednom istraživanju, kofein se izuzetno brzo, za svega nekoliko minuta apsorbuje u organizam ako se unosi kroz usta, a da se sporije apsorbuje u crevima, za šta je potrebno otprilike 45 minuta.

Zaključak je da je poželjno da izbegnete konzumiranje većih količina kafe u kratkom vremenskom roku, što, naravno, ne znači da treba da se odreknete prve jutarnje. Samo je možda bolje da pijete manju količinu.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *