SVE O KAFI

Kada je pravo vreme za kafu?

Životni ritam svakog čoveka vezan je isključivo za svetlo. U proseku, na našim prostorima, razdanjuje se oko 6.30 ili tek nešto kasnije (u zavisnosti od godišnjeg doba), tako da je  svetlo okidač za proizvodnju kortizola. Upravo nam hormon stresa daje na budnosti i na energiji.

Prvi vrhunac visine našeg kortizola događa se između 8.30 i 9 sati. Telo je, na prirodan način, napunjeno energijom i u tom periodu, većina nas, delujemo sveže i odmorno. Ako u tom periodu pijemo kafu, kofein neće moći da razvije svoju snagu,  zato što ga naše telo teško apsorbuje.

Zdravstveni radnici koji istražuju biološki ritam svih bića savetuju da je najbolje popiti kafu između 9.30 i 11.30. U tom periodu nivo kortizola opada, pre nego što između 12.00 i 13.00 ponovo usledi “skok” kortizola u organizmu.

Kažu da tada nema smisla piti kafu, mada se sa tim nijedan pravi kafopija neće složiti…

Medicinski gledano, konzumiranje kafe u periodima kada naše telo već proizvodi kortizol,uz koji smo budni i agilni, ono navikne na prisustvo kofeina i tako nakon nekog vremena više ne osećamo njegov uticaj. 

Argumenti svakog kafopije govore da u kafi treba uživati svuda i bilo kada, ali naučnici kažu da treba da pijemo kafu kada naše telo i mozak to traže…

Naučnici su složni da kafu kasno popodne treba da izbegavamo, pošto se naše telo sprema za “noćni mod” i spavanje,  pošto prirodno pada nivo i produkcija kortizola. Naravno, prave kafopije su protiv tih saveta…

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *