VESTI

Kafa bez kofeina nije zdrava

Kafu bez kofeina mnogi smatraju dostojnom zamenom za običnu kafu, pa je tako konzumiraju i više nego što bi trebalo misleći da im to koristi, dok je istina zapravo sasvim suprotna. Ljudi koji imaju problema sa spavanjem umesto treće šoljice kafe u poslepodnevnim satima će popiti kafu bez kofeina jer misle da im to pomaže da lakšem zaspe, piše EatThis.

Napitak čak mnogi preporučuju trudnicama koje moraju da paze na unos kofeina. Ali šta ako je šoljica beskofeinske kafe puna opasnosti o kojima niste ništa znali? Teško je zamisliti da bi alternativa običnoj kafi mogla da bude opasna za konzumiranje, ali nakon razgovora sa nekoliko dijetetičara i lekara,  otkrio se niz popratnih pojava koje utiču na promenu stava.

Zrna kafe prirodno sadrže kofein, a taj stimulans je teško ukloniti na prirodan način.

„Zrna se uranjaju u hemijski rastvor koji izvlači kofein. Neke od tih hemikalija su iste one koje koristimo u razređivačima za boje i sredstvima za uklanjanje laka sa noktiju“, upozorava dr Vilijam Li, medicinski direktor Fondacije Angiogenesis.

Iako je Agencija za hranu i lekove (FDA) te hemikalije proglasila bezbednim u uklanjaju kofeina iz kafe, naročito diklormetan, još predstavljaju niz rizika za zdravlje. Diklormetan nije blaga hemikalija. Dr Rašimi Bajakodi ističe da inhalacija prouzrokuje iritaciju nosa i grla i utiče na nervni sistem.

„Smatra se da on privremeno usporava naš centralni nervni system. Diklormetan je potencijalni mutagen i opravdano smatramo da je kancerogen za ljude“, ističe dr Bajakodi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *