VESTI

Kafa kao “muška stvar”

Mnogi ne mogu ni da zamisle početak dana bez nje – šoljice tople, mirišljave kafe. Dugačkom popisu njenih zdravstvenih benefita sada su američki istraživači, ponovo, dodali još jednu: ispijanje barem ČETIRU šoljice kafe dnevno može pomoći muškarcima koji boluju od raka prostate, tako što kontroliše napredovanje ove bolesti i štiti od pojavljivanja malignih ćelija!!!

Tako su stručnjaci Istraživačkog centra za rak Fred Hutchinson još 2013. proučavali preko hiljadu muškaraca koji su preživeli rak prostate, starih između 35 i 74 godine. Ispitanici su odgovarali na upitnike o ishrani, konzumaciji pića do dve godine pre dobijanja dijagnoze raka, porodičnoj anamnezi raka, upotrebi lekova,…

Muškarci koji su pili četiri ili više šoljica kafe dnevno imali su 59 posto niži rizik od povratka raka prostate i/ili njegovog napretka, u poređenju sa muškarcima koji su pili manje kafe. Nije ustanovljena veza između ispijanja kafe i smrtnosti od raka prostate.

Istraživači ističu da je bitno razumeti mehanizme u pozadini ovih rezultata, i naglašavaju kako je “caka” protivupalni i antioksidantski učinak sastojaka kafe. Kofein ima sposobnost inhibirati rast  malignih ćelija i može omogućiti njihovu programiranu smrt. Tako su prethodne studije pokazale kako konzumacija kofeina može sniziti rizik od nekoliko vrsta raka, poput raka jajnika, bazocelularnog karcinoma, glioma,…

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *