SVE O KAFI

Kafa “koči” dijabetes

Istraživanje o uticaju kafe na zdravlje pokazuje da dnevnim konzumiranjem 3-4 šoljice ovog napitka, možemo čak za četvrtinu smanjiti verovatnoću od dobijanja dijabetesa (šećerne bolesti)!!!

Institut za naučne informacije o kafi, sa sedištem u Švajcarskoj, objavio je godišnji izveštaj povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, od kojeg boluje 380 miliona ljudi širom sveta!


Naučnici su dokazali da filter kafa mnogo bolje deluje od ključale kafa i daa kafa bez kofeina ima jači uticaj od običe kafe i drugih kofeinskih napitaka. 
Rizik od dobijanja šećerne bolesti smanjuje se dodatnih 7%-8% sa svakom dodatnom šoljicom. Ono što je utvrđeno je i da popijena kafa neće istovremeno povećati verovatnoću od dobijanja raka i kardiovaskularnih bolesti, povećanja krvnog pritiska ili nastanka moždanog udara.

U dokumentu je navedeno da je rizik od obolevanja od dijabetesa manji kad dnevno pijemo 3-4 šoljice kafe, u odnosu na popijene samo 1-2 ili nijedne šoljice. Ne zna se još sa sigurnošću, šta su razlozi ali su doktoru oduševljeni dejstvom kafe. 


Verovatno su u pitanju brojni procesi koji se odigravaju u organizmu prilikom konzumiranja kafe, a kao moguća objašnjenja navode se poboljšanje metabolizma glukoze i sagorevanje više kalorija.  

Dokazano je da kafa pozitivno utiče na insulinsku osetljivost u organizmu, što dovodi do zaključka da kafa normalizuje nivo šećera u krvi. Druga mogućnost je da se jednostavno radi o ’izmeštanju kalorija’ – uzimanje kafe umesto zaslađenih napitaka što dovodi do smanjenja unosa kalorija.


Pojava dijabetesa tipa 2, koji se razvija kod odraslih i povezan je sa gojaznošću, smanjuje se 12% na svake dve dodatne šoljice kafe dnevno.

Ostatak teksta možete pročitati u našem MAGAZINU. Kliknite OVDE.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *