SVE O KAFI

Kafa leči posle Korone

Antioksidansi su prirodni molekuli i veoma su važni za ljudski organizam, jer služe za odbranu ćelija od napada slobodnih radikala koji mogu da dovedu do različitih oboljenja. Posle izolacije kroz koju smo svi prošli, važno je da oporavimo i ojačamo organizam šetnjama na svežem vazduhu, ali i unosom namirnica koje sadrže ove dragocene molekule.

Iako su antioksidansi proizvod normalnog metabolizma, oni se nalaze i u hrani i napicima, samo treba da obratimo pažnju da ih dobijamo iz prirodnih izvora. Većina ljudi, kada govorimo o unosu antioksidanasa, prvo pomisli na voće i povrće. Najviše ih ima u bobičastom voću, borovnicama, jabukama, prokelju, lisnatom zelenom povrću, crnom pasulju , patlidžanu, sočivu. Međutim, moramo istaći još jedan dragoceni izvor antioksidanasa, a to je kafa, napitak sa najvećom koncentracijom antioksidanasa, daleko ispred čaja, crnog vina ili kakaa, koji su takođe bogat izvor ovih molekula.

Različitim antioksidansima se pripisuje antiinflamatorno odnosno protivupalno dejstvo, a imaju i pozitivan efekat na krvne sudove i regulaciju šećera u krvi, tako da su osobe koje unose više od 2-3 šoljice kafe dnevno manje podložne težim oboljenjima.

doncafe

Iako se zna da sirova kafa sadrži visoku koncentraciju antioksidanasa, oni se nalaze i u prženoj i mlevenoj kafi, u vidu hlorogenske kiseline i polifenola, mikronutrijenata koje dobijamo ishranom. Smatra se da polifenoli poboljšavaju naše opšte zdravstveno stanje, a sama kafa podstiče naš organizam da iskoristi sve hranjive materije koje smo uneli u njega. U Brazilu i Japanu je, na primer, kafa izvor 70 odsto unosa polifenola, jer je sadržaj ovog antioksidansa višestruko veći u kafi naspram drugih, već pomenutih, napitaka i pića.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *