PRIČE UZ KAFU

Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu

Autor izložbe „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“ Aleksandrom Savić, muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, uspela je u Narodnom muzeju u Kraljevu da prikaže sve čari kafe žiteljima grada na tri reke.

Kroz atraktivnu prezentaciju, publika je bila mogućnosti da sazna zanimljive detalje vezane za biljku kafa – odakle potiče, kako je otkrivena, koje vrste kafa postoje, kako i zašto je kafa zavladala svetom, ali i vlada do današnjih dana. Kraljevčani su saznali zašto nam je kafa toliko bitna, uz brojne zanimljivosti o ovoj specifičnoj i neobičnoj biljci.

Specijalni gost večeri je bio glavni i odgovorni urednik KAFICA.RS Bojan Đorđević, koji je pokušao da otkrije male tajne kafe scene u Srbiji i da na direktan način poduči prisutne kakve kafe trebaju da piju.

Izložba „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“ pružila je i deo istorijata korišćenja kafe u našoj sredini, koja započinje u građanskom staležu. U svojim kućama, gospoda su negovali ritual ispijanja kafe pre, a naročito, posle obroka.

Atmosfera jednog bogatog doma u Habzburškoj monarhiji na području današnje Vojvodine (kraj XIX i početak XX veka) podrazumevala je služenje kafe uz druge poslastice: čokoladu, liker i voće. Kafa se ispijala u salonu, poslužena na poslužavniku u porcelanskim šoljicama. Saloni su zauzimali centralno mesto u kući, bili su udobno namešteni stilskim nameštajem uz sto na kojem je obavezno stajala i kutija za desert. U salonima se družilo, vodili su se razgovori, žene su vezle, a muškarci pušili duvan u intimnoj atmosferi.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *