SVE O KAFI

JASNO: Kafa vs. Čaj 5:0

Svaki pravi ljubitelj kafe će da potvrdi kako je kafa mnogo ukusnija od čaja (sadrži više od 1000 različitih komponenti ukusa dok crni čaj sadrži svega 400), ali treba priznati kako ukus ne govori mnogo o koristima koje ova pića imaju na naše zdravlje.

KAFA SPREČAVA DEPRESIJU

Svakodnevno čujemo ljude kako govore da bi umrli bez šoljice kafe, ali to “preterivanje” sve više dobija na težini. Naučno je dokazano kako kafa smanjuje nivo stresa i depresije, a čak i odlazak u kafiće poboljšava jako bitan aspekt – socijalizaciju. S druge strane, šoljica čaja često se povezuje sa tišinom, usamljenošću i zadubljenošću u vlastite misli…

KAFA ŠTITI OD RAKA DEBELOG CREVA

Svima nam je poznato da kafa može imati pozitivan učinak na našu probavu, ali malo se govori zbog čega je tako. Kafa sadrži visoku koncentraciju klorogenske kiseline koja ubrzava probavu, a jedna od najvećih koristi su smanjenje šanse za rak debelog creva.

KAFA POMAŽE KOD RAKA JETRE

Pri umerenom konzumiranju polifenoli u kafi povezuju se sa gvožđem. Osim protiv raka, kafa se “bori” protiv drugih bolesti jetre kao što su ciroza, hepatitis C i (nealkoholna) masna jetra, a pomaže i usporava efekte alkoholizma. S druge strane, iako su urađena neka istraživanja o uticaju čaja na jetru, nijedno (dosad) nije dalo pozitivan odgovor.

VIŠE KAFE – MANJE DROGE

Da kafa izaziva zavisnost svima je jasno. Sigurno je da apstinencijska kriza sigurno neće izazvati halucinacije, ali ipak je teško prestati s konzumiranjem pošto kofein pogađa iste receptore u našem mozgu kao i nedozvoljene supstance poput kokaina. Neka su istraživanja pokazala kako kofein smanjuje želju za hemijskim elementima koje naš um “uzima” sa teškim drogama, tako da se konzumiranjem kofeina smanjuje potreba za uzimanjem droge. Sa druge strane, šoljica čaja teško će na zavisnika ima isti efekt.

KAFA I BUDNOST

Iako listovi čaja zapravo sadrže više kofeina nego zrna kave, kada je pripremljena za piće kafa sadrži i do tri puta više kofeina od čaja. Takav dodatan izvor energije ne spašava nas samo od pospanosti ujutro, ponekad može da spasi i život. Zamislite samo situaciju u kojoj je vozač ogromnog kamiona (ili autobusa u kojemu se vozite!) na autoputu opušten, pošto je ceo dan, pio čaj.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

One Reply to “JASNO: Kafa vs. Čaj 5:0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *