SVE O KAFI

Kafemati sa polugom…

Mašine za espresso vremenom su postajale sve bolje, a prvi veliki korak učinjen je kada je počela proizvodnja espresso aparata na polugu. Princip je izumeo Akile Gađa 1945. godine. Suština rada njegove espresso mašine bila je da pritisak pare u bojleru gura vodu u poseban cilindar, gde se ponovo pravio dodatni pritisak povlačenjem poluge na mašini. Polugu povlači barista pri pravljenju kafe na esspreso aparatu.

Ovo je bila revolucinarna promena, budući da je ovaj princip rada otklonio potrebu za ogromnim bojlerima, zbog čega su aparati za espresso postali mnogo manji, kakvi su ostali do danas. Novi princip omogućio je još jednu ključnu stvar: povlačenjem poluge postiglo se da se pritisak vrele vode na filter sa kafom poveća sa 1,5 do dva bara na osam do devet bara, što je ostao standard na kojem rade i današnji espresso aparati.

Gaggia Esportazione
Gaggia Esportazione

To je bio i prvi korak u standardizaciji espressa kao napitka od kafe, jer se sa većim pritiskom pri pravljenju kafe usled hemijskih procesa po prvi put pojavila krema (pena), što ranije nije bilo moguće. Gusta krema na vrhu neizostavni je deo svakog dobrog espressa i ukoliko je razvodnjena ili je nema, to je siguran znak da espresso nije dobar. Da bi espresso kafa bila dobra, potreban je pritisak od devet bara. Drugim rečima, dobar espresso jednostavno je stvar dobre hemije.

U početku su ljudi bili sumnjičavi prema novom načinu pripreme kafe, upravo zbog kreme pitajući se šta je to što im pliva po šoljici na vrhu kafe, dok ih Gađa nije uverio da je kafa toliko dobrog kvaliteta da sama pravi svoju kremu.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *