SVE O KAFI

Kako je sve počelo…

Prvi aparat za espreso predstavljen je na sajmu u Torinu 1884. godine, a patentirao ga je Anđelo Moriondo. Ova mašina koristila je paru, a princip rada razlikovao se od današnjih aparata. Za potiskivanje vode kroz samlevenu kafu koristio se pritisak vrele pare.

Takva kafa, međutim, bila je dosta drugačijeg ukusa od današnjeg espressa, budući da se osećala previše na zagorelu i prepečenu kafu. Osim toga, prve espresso mašine bile su ogromnih dimenzija zbog velikih bojlera u kojima se pravila para, pa nisu bili praktične za kućnu upotrebu.

Prva espresso mašina
Nacrt Moriondove prve espresso mašine na paru

Luiđi Becera i Desiderio Pavoni početkom 20. veka znatno su unapredili ove espresso mašine, pre svega omogućivši da se pomoću njih mogu praviti pojedinačne doze espresso kafe uvođenjem filtera za držanje mlevene kafe. Becera je bio prvi koji je patentirao espresso mašinu koja je pravila kafu za samo nekoliko sekundi, što je tada bio veliki pomak. Ono što je, međutim, ostalo kao problem, jeste to da se voda u bojleru zagrevala na direktnom plamenu, pa je tako bilo nemoguće kontrolisati pritisak, što je ključno za dobar espresso.

Ovaj princip rada na paru koriste i danas najjeftiniji espresso aparati. To su oni espresso aparati koji se prodaju u prodavnicama kućne tehnike i mogu se kupiti za nekoliko desetina evra. Razlog tako niske cene je kvalitet. Od takvih espresso aparata nemojte očekivati da ćete dobiti nešto makar i približno dobrooj espresso kafi.

Jednostavno, ovakvi espresso aparati nisu u mogućnosti da naprave pritisak veći od dva do tri bara, što je nedovoljno za esktrakciju espresso kafe,  jer je za tako nešto potreban pritisak od devet bara.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *