VESTI

Kako treba čuvati kafu…


Ukoliko ste kupili nekoliko kilograma kafe koju redovno pijete više nego što vam je potrebno za mesec dana, jednostavno ćete je staviti u ostavu i sačekati da vam zatreba, zar ne. Hmm, zvuči logično, ali da li ste ikada razmišljali o tome da li kafa može da se pokvari?

Spomenuli smo i loše vesti. One se ogledaju u gubitku kvaliteta kafe. Kiseonik je neprijatelj broj jedan pečenih zrna kafe. Vremenom, izlaganje kafe u zrnu ili prahu vazduhu učiniće da kafa izgubi svoj ukus i intenzitet. Iako dakle tehnički gledano, zrna kafe se neće pokvariti u roku od 3-4 nedelje, mlevenu kafu je ipak najbolje popiti u roku od dve nedelje, od momenta otvaranja.

Kafu treba držati u hermetički zatvorenoj posudi u što manjem dodiru sa kiseonikom.

Kako sprečiti da se kafa pokvari?

Održavanje svežine zrna kafe svodi se na pravilno skladištenje. Ako kafu držite u njenom originalnom pakovanju, pobrinite se da ste pre zatvaranja kesice, izbacili sav vazduh iz nje. Svakako kafu je potrebno držati dalje od izvora tečnosti, toplote i sunčeve svetlosti. Kafu u originalnom pakovanju možete da držite u zamrzivaču do momenta kada odlučite da je koristite, dok je frižider opcija koju biste trebali da zaobiđete, jer je kafa poznati upijač mirisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *