PRIČE UZ KAFU VESTI

Ko kakvu kafu pije?

U različitim delovima sveta, kafa se pije na različite načine u zavisnosti od običaja, tradicije i kulturnog nasleđa. Nekima ujutro predstavlja idealno sredstvo za razbuđivanje, dok u mnogim zemljama mala šoljica kafe označava završetak dana… Severni Europljani preferiraju svetliju i slabije prženu kafu, dok južni Evropljani vole jaču, tamniju, više prženu kafu, punijeg i intenzivnijeg ukusa.        

Finci su vodeći narod u Evropi po količini ispijene kafe. Preferiraju jaku kafu i piju je u svako doba dana. Uglavnom uživaju u filter kafi.

Zena espresso

Italijani su prvi doneli kafu u Europu i postali pravi majstori u poslovima sa kafom. Kao i većina mediteranskih naroda, Italijani shvataju svoju kafu vrlo posebno. Piju uglavnom jak i bogat espreso iz malih porculanskih šoljica u svako doba dana. Šoljici espresa često pridodaju i čašicu grappe, poznate talijanske voćne rakije.

Francuskoj je čaj bio vrlo popularno piće sve do pojave kafe. Francuzi jutarnju šoljicu jake kafe mešaju sa mnogo vrućeg mleka i piju je iz velikih šoljica. Espreso se tradicionalno pije za šankom u opuštenom razgovoru sa prijateljima. Uveče, nakon pića, piju manje šoljice kafe. U Holandiji kratka kafa se servira sa čašicom Calvadosa (rakija od jabuka), a u južnoj Francuskoj sa likerom od anisa i svežim šlagom.

Šveđani kao i Holanđani piju srednje prženu kafu u kombinaciji sa slatkim mlekom.

Zena kava2

Nemačkoj je kafa stekla veliku popularnost odmah nakon njenog predstavljanja 1675. godine. Nemci u šoljici kafe dodaju kondenzirano mleko ili konzervirano slatko mleko. Rado piju filtar-kafu, instant kafu, ali i kafu bez kofeina. Sa kafom vole poslužiti čašicu rakije – višnjevače.

Austrijanci uz kafu sa vrelim mlekom poslužuju ukusne kolače, čokoladu i razna peciva. Ova tradicija nastala je u bečkim kafanama poznatim po posebnom ugođaju čiji je duh još prisutan u delovima nekadašnje Austro-Ugarske monarhije. Bečka kafa svoj fini specifični ukus delimično duguje dodatku male količine suvih smokava.

Švajcarci piju espreso sa dodatkom mleka, poznatiji kao macchiato.

Rusiji,  crna kava se poslužuje sa šećerom i kriškom limuna. Tradicionalno, čašica votke često se pije zajedno sa kafom.

Velikoj Britaniji postoji duboko ukorijenjena tradicija pijenja čaja, ali uprkos tome, Britancima je i kafa omiljeno piće. Englezi pokazuju veći interes za velikom šoljicom kafe nego za espresom. Kafa se često poslužuje u kombinaciji sa mlekom, a prilično je omiljen i kapućino.

Amerika kava

Amerikanci najčešće piju kafu razblaženu sa vodom. U skuvanu jaku kafu dodaju čašu vruće vode i piju iz velikih šolja. Osim američke, posebno je popularna filtar-kafa. Od početka 70–tih godina 20. veka Amerikanci počinju da pokazuju sve veći interes za kvalitet prženja, mlevenja i pravljenja kafa na europski način.

Na Srednjem Istoku zrna se prže vrlo tamno i melju vrlo sitno, skoro u prah. Zatim se sveže mlevena kafa kuva u “ibriku”, specijalnoj posudi za kafu (u nekim zemljama poznatom kao kanika, tanaka, briki) sa dodatkom šećera i aromatičnih začina. Kafa je simbol gostoprimstva i gostima se ponudi čim pristignu. Najstarijima i najpoštovanijima uvek se daje prva, mala, zaslađena šoljica kafe sa bogatom “penom”. Za siromašnije porodice arapskih zemalja, zrna kafe simboliziraju bogatstvo i uspeh. Kada nema mogućnosti da se pije svaki dan, za kafu je uvek osigurano centralno mesto na stolu na porodičnim proslavama…

Kava sudan

Grčkoj se tradicionalno pije “turska kafa” iz malih šoljica bez ručke, ali i espreso serviran sa čašom ledene vode.


Tokom leta, za velikih vrućina, pije se penasti frape od instant kave, leda, mleka i šećera. Ova vrlo popularna mešavina je prvi put napravljena 1956. godine i pije se na slamku iz dugačkih, visokih čaša.

Sudanu se zrna kafe tamno isprže na drvenom ugljenu i zatim melju zajedno sa klinčićima i drugim aromatičnim začinima. Mlevena mešavina kratko odstoji u vreloj vodi, pa se proceđena poslužuje u malim šoljicama.

Kubanci piju tamno prženu, bogatu i vrlo slatku kafu. Većina Kubanaca dan započinje sa nekoliko šoljica espresa s dodatkom konzerviranog mleka. Kasnije, tokom dana piju čisti espresso bez mleka.

Indijci iz južnih regija kafu najviše piju tokom dana. Začine je palminim šećerom i mlekom, pa je poslužuju zajedno s pikantnim slatkastim grickalicama – grizom, rižom, kokosom, lukom,…

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *