VESTI

Kofein i umor

Šoljica kafe uz doručak, pa šoljica na poslu, zatim nekoliko sa mlekom u kancelariji, espreso posle večere… Da li je to zdrava navika ili zavisnost?

Posle buđenja, hemijski derivat adenozin se skuplja u našem mozgu – i priključuju se na receptore u mozgu. Adenozin je supstanca koja nastaje u našem organizmu kao produkt pojačanog metabolizma i signalizira nam umor, to jest potrebu za odmorom…

Kako dan ide kraju tako je sve više adenozina u nama što nas čini umornijima. Tokom noći, dok se odmaramo, koncentracija se polako smanjuje, te se ujutro budimo odmorni.

Spojevi kofeina strukturno su jako sličnog oblika kao spojevi adenozina, zato kofein nadjačava adenozin i mi se osjećamo znatno budnijim. Kad popijemo kafu, kofein putuje krvotokom i dolazi do mozga gde se događa borba između kofeina i adenozina.

Kofein, u toj borbi pobeđuje, te se spaja na receptore adenozina u mozgu – izostaje osećaj pospanosti. On pojačava pozornost, izaziva budnost i poboljšava memoriju.

Iako je kofein (relativno) neotrovan, može izazvati zavisnost. Previše kafe ili čaja (koji sadrži oko dve trećine količine kofeina koji se nalazi u instant-kafi) može izazvati drhtanje, znojenje, ubrzano disanje, nesanicu ili da izazovu napad migrene.

Međutim, treba izbegavati iznenadno ukidanje kofeina jer se time može izazvati teška glavobolja, razdražljivost i umor.

Ukratko, što više kafe pijete, to ćete se osećati budnije, ali nakon nekog vremena umor nadvlada…

Kako sve to izgleda pogledajte:

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *