VESTI

Kofikoin – nova kriptovaluta na tržištu

Bitkoin, eterijum, ripl i lajtkoin izgleda neće još dugo suvereno vladati svetom kripto valuta. “Na crtu” im izlazi novi elektronski novac, vezan za najprodavaniji napitak na svetu i to u zemlji najvećem proizvođaču kafe na svetu!

Naime, najveći uzgajivači arabika kafe u Brazilu, zemlje koja je i najveći svetski izvoznik kafe, rešili su da svoje potrepštine ubuduće plaćaju – kripto valutom koja će biti vezana za kafu!

Zadruga „Minasul“, koja okuplja najveće brazilske uzgajivače zrna arabike, planira da uspostavi svoju kriptovalutu koja će biti zasnovana na zalihama kafe, izjavio je predsednik zadruge Hoze Markos Magales u intervjuu za „Blumberg“ posle Svetskog kafe foruma održanog krajem leta u Kampinasu.

Uzgajivači kafe će, prema njegovim rečima, moći da za „kofikoin“ (coffeecoin) kupuju potrepštine za rad, đubrivo i mašine, ali i automobile, hranu i druge nepoljoprivredne proizvode. Kupovina će se obavljati na digitalnom tržištu, preko “Minasul” internet prodavnice hranljivih sastojaka, mašina i drugih proizvoda.

Poljoprivrednici će, dodao je Magales, moći da razmene svoje trenutne i buduće žetve za kripto valutu. Tako će moći da zamene do 30 posto trenutnog useva, 20 posto za sledeću žetvu i 10 posto za žetvu druge godine.

On je objasnio da će uvođenje kripto valute smanjiti troškove za zadrugu i poljoprivrednike tako što neće morati da plaćaju registraciju preko beležničke kancelarije.

“Kofikoin” je deo većeg projekta digitalizacije koju sprovodi zadruga “Minasul”, a koji bi trebalo još da omogući uzgajivačima kafe da prodaju svoje prinose putem mobilnih telefona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *