VESTI

Koja kafa se pije na Svetoj Gori!?

Kafa je kroz istoriju bila u milosti i nemilosti crkve. U novovekovnoj Italiji gde je najveća moć i uticaj pripadala crkvi, kafa je proglašena satanističkim pićem. Kafa je bila nova stvar kojoj popularnost raste, a jasno je da ljudi koji se zalažu za svetovno ne gladaju baš blagonaklono na ono što je novo.

Ipak, na sreću svih nas, Papa Kliment VIII je probao kafu, zaljubio se u nju i proglasio je legalnom. A kako je Papin uticaj prevazilazio granice Italije, mnoge evropske zemlje su na krilima njegove odluke kafu učinile legalnom.

Kod Muslimana situacija je bila slična… Sultan koji je smislio da zabrani taj “otrov” – zajedno sa alkoholom, opijumom i duvanom – zvao se Selim II i to ne samo zato što je započeo rat protiv kafe (ali nije pobedio): bio je treći sin Sulejmana Veličanstvenog i nikad ne bi došao na presto da se njegov otac nije svetio prvom bratu i da Selim, nimalo veličanstveno, nije lično sredio da ubiju drugog pretendenta…

Nešto blagonaklonije na kafu su gledali pravoslavni vernici. Kroz istoriju se kafa nikada nije smatrala “đavoljim poslom”, mada crkva nikada nije ni hvalila taj napitak.

Ipak, do redakcije KAFICA.RS stigla je vest da se Svetog Gori pije kafa iz Srbije. Naime, monasi sa Atosa odlučili su da konzumiraju tradicionalni italijanski espreso, koji se pravi u srcu Šumadije (Kragujevac). Vernici iz Loznice doneli su im Abramo kafu, koja je posle Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kine, završila na obalama Egejskom mora.

” Srećni smo i iznenađeni što će monasi na Svetog Gori da piju baš našu kafu. Kada smo počeli da se bavimo ovim poslom niko nije verovao da ćemo doći do Kine i Svete Gore”, rekao nam je prvi čovek Abramo kafe, Pavle Pavlović.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *