VESTI

Korona (ni)je ubila kafu

Korona je napravila tektonske poremaćaje u mnogim industrijama, ali kafe carstvo se za sada teško bori protiv uzroka velike pandemije. Ugostiteljstvo je ozbiljno uzdrmano, ali generalni direktor Strateškog poslovnog područja Kafa Atlantic Grupe Mate Štetić očekuje “mirne vode” u narednom periodu.

– Nisam siguran da će bilo koje tržište ostati potpuno imuno na ovu globalnu krizu i, generalno, očekujemo brojne posledice po svetsku ekonomiju. S druge strane, nezahvalno je davati bilo kakve konkretne prognoze, jer se situacija menja iz dana u dan. Cena sirove kafe zavisi od više faktora na koje ne možemo da utičemo, ali možemo da se brzo prilagođavamo i pametno planiramo i tako uspešno amortizujemo velike oscilacije ka krajnjem potrošaču. Naravno, nepredviđene situacije, kao što je pandemija korona virusa, donosi još veće i neplanirane izazove i zastoje, i upravo je tada na testu sposobnost kompanije da ih svojom dobrom organizovanošću, u što kraćem roku, prevaziđe. Trenutno, cena kafe na svetskoj berzi je iznad nivoa iz oktobra 2019, uprkos tome što je u međuvremenu zabeležen rast dolara i pad brazilskog reala. Međutim, sudeći prema aktuelnim najavama, tržište kafe je za sada, ipak, relativno stabilno, a jasniju sliku o realnom kretanju cene sirove kafe na berzama, možemo očekivati tek nakon što pandemija prođe i kada se vrednost dolara vrati na stari nivo.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *