PRIČE UZ KAFU

LATTE ART: Kad je mleko kičica…

Oni od kafe prave savršenstvo

Profesija bariste u Srbiji je relativno mlada, ali se brzo razvija i izaziva veliko interesovanje, pogotovo sa pojavom posebno zanimljivih i kreativnih delova ovog posla poput latte art-a. Kako svi uživamo u lepim slikama, koje dodatno ulepšavaju ugođaj ljubiteljima kafe, sa troje najboljih na Barcafé Barista Cup-a, takmičenja u latte art-u koje je u maju održano u Beogradu, razgovarali smo o njihovom poslu, dobrom espresu, kao i o drugim latte art zanimljivostima.

Barcafé Barista Cup je prvo regionalno takmičenje profesionalnih barista u latte art-u, koje učesnicima pruža mogućnost da uče od kolega i pokažu svoje znanje, a pobedniku omogućuje  profesionalnu edukaciju, sertifikovanu od strane organizacije Specialty Coffee Association (SCA), u Trstu, Italija. U Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji održana su kvalifikaciona takmičenja, a na finalnom takmičenju u Ljubljani po troje najboljih iz svake zemlje nadmetaće se za titulu regionalnog šampiona! Troje najboljih na lokalnom takmičenju u Beogradu, Sofija Janković, Bojan Stilin i Bogdan Radosavljević, već se vredno pripremaju za put u Ljubljanu.

Bogdan Radosavljević

Prvi put sam videla sliku latte art-a pre gotovo dve godine, na društvenim mrežama, i naravno da sam pokušavala sama da shvatim kako se to radi, ali bezuspešno“, sa smehom počinje priču o svojim počecima Sofija Janković, pobednica kvalifikacionog takmičenja u Srbiji.

„Srećom, u lokal u kojem radim je u nekom trenutku došao profesionalni barista, pa sam iskoristila priliku da naučim osnove, a kasnije sam se usavršavala kroz svakodnevnu vežbu. Tako je sve počelo.“ 

Bojan Stiljin

Bogdan i Bojan su saglasni da su, sa latte art-om, i oni doživeli ljubav na prvi pogled. „U početku je išlo dosta teško – moram da priznam da su mi bili potrebni meseci vežbe – ali kako je vreme odmicalo, bio sam sve bolji“, kaže Bojan, dodajući da je i u ovoj umetnosti, kao i svim drugim aspektima života, upornost neopisivo važna.

„Ako svakog dana ne daješ sve od sebe i ne vežbaš, ne možeš da se nadaš nekom rezultatu“.

Kada je u pitanju uloga bariste u pripremi dobrog espresa, Bogdan kaže da postoje mnogi faktori koji utiču na kvalitet kafe, ali da barista ima tu finalnu moć da oblikuje napitak koji dolazi do korisnika i pruža prepoznatljivi užitak.

Sofija Janković

„Tu ima dosta odgovornosti – po mom mišljenju, sigurna ruka bariste i kreativni um velike su prednosti, ali je za pripremu dobrog espresa potrebno i mnogo znanja o kafi. Što barista više zna, vaša kafa će biti bolja“, kaže on. 

Sofija na ovo podseća da ne smemo zaboraviti važnost kvalitetne opreme, a Bogdan kroz smeh dodaje:

„U suštini, sve je to tačno. Mi predstavljamo poslednju kariku u dugačkom lancu. Mi smo ti koji od tog napitka možemo da napravimo savršenstvo – ili da uprskamo sve!“

Ono o čemu troje pobednika govori gotovo u glas je važnost praćenja inovacija u industriji, jer se, kako ističe Bogdan, svakog dana pojavi nešto novo, što čini neophodnim da budete u toku sa razvojem kafe, trendova i opreme za rad. Bojan ističe da su bariste kreativni ljudi, koji svakog dana pokušavaju da nacrtaju neku sledeću ilustraciju, ili usavrše ono što već znaju, tako da u ovoj profesiji svakako postoji prostor za inovativnost.

Sofija dodaje da joj je uvek velika inspiracija za nove radove oduševljenje koje primeti kod mušterija kada vide malo umetničko delo koje je stvorila u šoljici kafe. 

Bojan je siguran da u Sloveniju neće ići kao turista…

„Kao i na takmičenju u Beogradu, tako i u Sloveniju odlazim rasterećen. Najvažnije mi je da budem zadovoljan sobom i svojim nastupom – ako ispunim lična očekivanja i budem najbolja verzija sebe, verujem da će to biti dovoljno za visok plasman“, siguran je Bojan.

„I na kvalifikacionom takmičenju sam bio srećan što ću upoznati ljude koji osećaju istu strast prema kafi kao ja, a sada se posebno radujem druženju i učenju od kolega iz regiona“, dodaje Bojan. 

Bogdan kaže da ne voli da daje prognoze pre finala:

„Videćemo, možda se desi i nešto neočekivano! U jedno sam siguran – želim da posle takmičenja na neki način sarađujem sa sudijama koji nas ocenjuju, jer su to veliki eksperti od kojih mislim da mogu mnogo da naučim“. 

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

One Reply to “LATTE ART: Kad je mleko kičica…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *