PRIČE UZ KAFU

Misterija “Đetića”: DOJČ KAFA

Po “dojču“ su konobari širom Crne Gore, pa i bivše Jugoslavije, odmah mogli da pogode odakle dolazi mušterija koja na taj način zatraži kafu spremljenu na omiljeni način.

Ali, za mnoge Podgoričane i dalje je misterija kako je “produženi espreso sa mlijekom“ postao “dojč“, ujedno i zanimljiv znak raspoznavanja stanovnika glavnog grada Crne Gore.

 Postoje dve verzije nastanka ove “urbane legende“ i obe su vezane za nemačku marku (deutsche Mark), svojevremeno toliko voljenu valutu na ovim prostorima.

LEGENDA: MARKA JE KRIVA ZA SVE

Prva verzija vezana je za nekada omiljeno mesto za sastanke generacija Podgoričana i gostiju koji su se bar i na kratko našli u ovom gradu – gradska kafana hotela “Crna Gora“. Kao i za mnoge reči i rečenične konstrukcije, Podgoričani su bili linji da ih u potpunosti izgovaraju, pa je bilo teško svakodnevno, često i po nekoliko puta, govoriti konobaru “meni jedan (ili dajte mi jedan) produženi espreso sa mlijekom u velikoj šolji“. 

Jednostavno, ne ide to u mentalitetu u kojem je “da li hoćeš“ pretvoreno u “oli“. Tako je, umesto da ponavlja “produženi espreso sa mlijekom“, Podgoričaninu sa početka devedesetih (vreme inflacije) bilo lakše da konobaru kaže “daj mi dojč“, misleći na cenu te kafe pretvorenu u nemačku marku (dojč marka).

Odnosno, bez obzira koliko je vredeo dinar u odnosu na marku, znalo se da “produženi espreso sa mlijekom“ u gradskoj kafani hotela Crna Gora košta “jedan dojč“ (jednu marku).

LEGENDA 2: GAZDA JE KRIV ZA SVE

Mesto nastanka druge verzije ove urbane legende udaljeno je Ulicom slobode nekih 500 metara od hotela Crna Gora. Poznati podgorički ugostitelj odlučio je da, po povratku sa rada u Nemačkoj, otvori kafić koji je odmah postao jedno od kultnih mesta za okupljanje sugrađana. Želio je i da bude što originalniji u odnosu na konkurenciju koje je bilo sve više, pa je odlučio da u ponudu uvrsti “produženi espreso sa mlijekom“ i tom piću da prikladni naziv, pa je odlučio da ga nazove “dojč kafa“, odnosno nemačka kafa, kao omaž državi iz koje se vratio u Crnu Goru.

Nebitno da li je jedna verzija tačna ili nije, ili su obe lažne, “dojč“ kafa je postala svojevrsni simbol Podgorice. Gotovo da nema Podgoričanina kojeg konobari iz okruženja nisu gledali u čudu kada je tražio “dojč“, mada je vremenom i krug poznavalaca te porudžbine postao mnogo širi.  U mestima do kojih su “proputili“ u većem broju, Podgoričani su ostavili saznanje o “dojču“. Tako su ugostitelji na crnogorskom primorju, Žabljaku i Kolašinu, Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru, sada mahom spremni da na pravi način odgovore kada im neko zatraži “dojč“.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *