PRIČE UZ KAFU

Mitovi od kafe 1.0

Kafa je odavno postala i mit. Uvek su se oko zrna kafe pričale raznorazne priče, a konzumenti su odavno izgubili sliku o drugom najrasprostanjenijem pići na svetu.

Redakcija KAFICA.RS je odlučila da razbije mitove o kafi i da vam omogući da na svoj omiljeni napitak gledate drugačijim očima. Jednostavno, hoćemo da rešimo “babske priče”.

DA LI KAFA TREZNI?

Apsolutno ne !

Desilo vam se da pod uticajem kofeina subjektivno se osećate bolje, ali razgradnja alkohola u jetri nije ubrzana, niti su reakcije bolje. Ako sednete takvi za volan vašeg automobila i zaustavi vas saobraćajna policija količina alkohola koja se očita na test aparatu biće sigurno ista.  Čak nije ni preporučljivo, pošto se pod subjektivnim utiskom, možete preceniti u vožnji.

DA LI TREBA TRŽATI KAFU U FRIŽIDERU?

Ne, nije pametna ideja.

Definitivno, hladnoća neće da utiče na arome u kafi, ali veća hladnoća sigurno utiče na preveliku vlažnost kafe. Ako je kafa otvorena treba izbegavati da je držimo u frižideru, pošto će se u nju pored vlage uvući i razni mirisi. Čak i kod zatvorene kafe postoje ventili koji privlače vlagu…

“PRODUŽENA” KAFA IMA MANJE KOFEINA?

Ne, ima više.

Kada neko naruči “produženi espreso” ili filter kafu nije ni svestan da je uneo više kofeina, mada mnogi misle da ta razblažena varijanta mnogo “slabija”. 

Kofein je razgradiv u vodi, što dovodi do zaključka da je on u espresu mnogo manje prisutan nego u filter kafi, pošto je kontakt između kafe i vode mnogo kraći kada se pravi espreso. Kod pripreme espresa voda je samo oko 25 sekundi u kontaktu sa kafom, što rezultira da espreso ima od 50 do 60 mg kofeina u jednoj šoljici. Kod filter ili “produžene kafe” rezultat je oko 100 mg kofeina. Laičko opisivanje kafe kao “jaka” ili “jača” zavisi od vrste kafe, a nikako od kofeina, pošto on nema nikakav ukus. Robusta koja sadrži 4,5 % kofeina (arabika do 1,7 %), ima teže “telo” i puniji volumen, a “jačina” zavisi od loše pripreme, pošto preduga ekstrakcija daje gorki ukus, koji mnogi interpretiraju kao “jaku kafu”.

ZBOG KISELINE NE MOGU DA PIJEM ESPRESO?

Pogrešno.

Voda prvo “izbacije” ulja i arome iz kafe,a tek pred kraj gorčinu i nepoželjne kiseline. Suprotno laičkom mišljenju dobar espreso je najbolja opcija za problematičan želudac.

FILTER KAFA JE ZDRAVIJA OD ESPRESA?

Ne!

Već smo napisali da espreso sadrži manje gorčine i kiseline, dok filter kafa koju “zaboravimo” na vrućoj ploči razvijaštetne kiseline. Tada “bujaju” klorogene kiseline koje nije pametno mešati sa aromama i voćnim kiselinama. Kada je sveže samlevena filter kafa, onda se oseti široka paleta aroma.

KAFA IMA NAJVIŠE KOFEINA?

Ne.

Treba znati da espreso sadrži 50 do 60 mg. kofeina, šoljica čaja skoro 50, jedna tabla čokolade od 80 do 100 mg, dok jedna litra koka kole više od 65 mg. 

ROBUSTA JE LOŠA KAFA?

Opet je odgovor ne.

Na svetskom tržištu postoje dve bitne vrste kafa – robusta i arabika. Cenjenija arabika je sporije rastuća, uglavnom superiornija vrsta, čija cena je uglavnom skulja na tržištu.Ipak, traba da znamo da postoje loše arabike i visoko kvalitetne robuste – Indonezija Java, Indija, Istočni Timor, Brazil Conillon, Uganda, Tanzanija,… Gotovo nepitka robusta iz Vijetnama je uništila svetsko mišljenje o robusti.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *