SVE O KAFI

Mocha, Mokka, Mocca ILI KAKO?

Nijedna reč nije toliko poznata, a u isto vreme toliko zbunjujuća u svetu kafe kao Mokka. Već po pisanju vidimo da je situacija problematična… Mokka, Moka, Mocca ili Mocha. MOKKA je u istom momentu naziv za jedan grad, jedan “varijantu” kafe, način pripreme, mešavinu, ukus, jedno zrnom, jedan napitak…

MOKKA –  grad

Reč Mokka potiče od grada i luke, koji se nalaze u jugozapadnom Jemenu. Nagađa se da je Mokka nastala iz antičkog grada Muza. Danas je taj nekada živ grad bez uticaja na kafe tržište, a nekada je najvažnija luka Jemena nosila naziv Al Mucha ilu Al Muha.

Dugo je svetska produkcija kafe imala uporište u Mokki ali okupacijom Britanaca 1820. godine grad je postao “avetno” prazan.

MOKKA – varijititet

U celoj Etiopiji raste Mokka kafa, pa je vrlo često da se tamošnja kafa zove “etiopijska Mokka”. Uglavnom se botaničari svađaju da li se radi o Mokki kao vrsti (Coffea Mokka) ili o varijetetu (Coffea Arabica var Mikka iz Tipica Linije). Veći deo stručnjaka bliži je teorije da je u pitanju “druga varijanta”, mada ima realnih razloga da se Mokka gleda i kao vrsta. Najveće regije gde raste Moka su: Lima, Sidamo, Gimba, Yirgacheffe, Bonga, Harrar,…

MOKKA – turska ili “domaća” kafa

Mokka u svetu podrazumeva pripremu kafe koja je kod nas poznata kao “domaća” ili “turska” kafa. Nekoliko je “caka” kako se priprema “obična” kafa ali je neophodna fino mlevena kafa i hladna voda.

Kada se greje voda, kafa treba proći kroz vodu i na taj način se dobija ekstrakcija. Kada se digne “pena”, kafa je gotova a u tom slučaju nije spržena.

MOKKA – legendarni aparat

Alfonso Bialetti (1888–1970) izumeo je 1933. godin Mokka Express, spravicu koja je do danas postala legendarna i sastavni deo mnogih kuća. Ako verujemo podacima kompanije, onda je od 1950. godine prodato 300 miliona “džezvi”. Metoda radi na bazi pritiska koji nastaje od pare. Problem je uvek previsoka temperatura i nikakva kontrola ekstrakcije, kafa ima gorak i zagoreli ukus. 

Zbog aluminijum koji se koristi, mnogi smatraju da ima loš uticaj na zdravlje ljudi.

MOKKA – peaberries

Često se u velikom udelu bobica etiopijske Mokke može naći samo jedno zrno, takozvani peaberries. Brazilci su taj oblik zna zvali Mokka. U drugim zemljama se ta okrugla zrna zovu peaberries ili Carracolli. Među Brazilcima neželjena zrna prodaju se po nižoj ceni, zato što ga smatraju manje kvalitetnim, dok u ostalim zemljama peaberries je jako cenjen.

MOKKA –  napitak Caffe Mocha je derivat kapućina kojem se dodaje malo čokolade. Neki ga zovu Mocchacino ili samo mocha. Zajedničko je da ime potiče od grada Mokka koji je vekovima bio poznat po svojoj kafi s aromom čokolade – mokka.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *