PRIČE UZ KAFU

Muzeji kafe: Od Brazila do Beča ljubav je sve jača…

Većina stavnovnika naše planete ne moža da zamisli dan bez šoljice svog omiljenog napitka. Bilo da je piju kod kuće, u kafiću, na putu do posla ili iz termosa na izletu, ovo “crno zlato“ je neodvojivi deo naših života kao odraslih ljudi. I upravo zato je kafa dobila zasluženu pažnju u mnogim zemljama sveta – otvoreni su muzeji koji nam oslikavaju put od male, crvene bobice sa stabljika drvenastog žbunja, do šoljice omiljene kafe koja nam život čini lepšim…

  • Muzej kafe u Santosu (Brazil)

Stotine godina nakon otkrića u Etiopiji, 1727. godine, brazilskog poručnika po imenu Francisco de Mello Palheta, car je poslao u Francusku Gvajanu da reši granični spor … kao i da pronađe sadnice kafe! Legenda kaže da je zaveo suprugu guvernera Gvajane i da mu je, nakon večere, poklonila buket cveća koji je u stvari skrivao sadnice kafe. Ko bi rekao da je takva „skandalozna“ situacija početak brazilskog kafe carstva! Danas,  plantaža kafe pokrivaju preko 10 000 kvadratnih kilometara Brazila. Većina njih je smeštena tamo gde je okruženje idealno za uslove proizvodnje kafe, tačnije južnu brazilsku državu Paranu i jugoistočne države Sao Paulo i Minas Gerais.

U saveznoj državi Sao Paolo u Brazilu, 1998. godine otvoren je Muzej kafe i jedan je od glavnih turističkih atrakcija grada Santosa. Različiti eksponati, dokumenti, audio-vizuelni zapisi svedoče o tome koliko je  razvoj kulture kafe u Brazilu usko povezan sa političkim, ekonomskim i kulturnim razvojem.

Muzej kafe u Kusku (Peru)

Peru je počeo da uzgaja kafu prilično rano za region – oko sredine 1700-ih. Nismo baš sigurni kako je tu došla brže nego u veći deo Centralne Amerike. Iako je proizvodnja neprestano rasla tokom 1700 i 1800-ih, zrno se nije mnogo izvozilo. Krajem 1800-ih  bolest koja je stigla u Indoneziju i okolne zemlje, uništila je azijsku industriju kafe, pa su evropski kupci počeli da tragaju za drugim proizvođačima širom sveta kako bi zadovoljili  nezasitu potražnju za kafom na Starom kontinentu. I vrlo brzo, pronašli su  Peruu.

Muzej kafe u Kusku nastoji da na jednostavan, didaktičan i osećajan  način sačuva za  generacije čarobni i fascinantni svet kafe. Ovde se prenose informacije o botanici kafe, setvi, žetvi i postupcima selekcije, kako bi se proizvela rafinisana i izvrsna kafa. Takođe, na zadivljujući način pripovedaju se očaravajuće priče o naporima pionira kolonizacije Doline Konvencije, pre više od sto godina.

Muzej kafe u Bar Dubaiju (Dubai)

Svi već znate da kafa potiče iz Etiopije, a da li znate ko je podelio sa svetom tajnu ovog čarobnog napitka koji daje snagu i energiju? Arapi, naravno. Iz Etiopije je stigla na Arapsko poluostrvo, a zatim tajnim putevima iz luke Jemen prokrijumčarena za Konstantinopolj, današnji Istambul. Dalje već znate. Arapi su poznati po tome što je vreme za njih relativan pojam. Oni znaju da uživaju u svakom trenutku, bilo da je to masaža, hrana, pijenje čaja ili kafe. Uživanje je sastvani deo života, pa se zato i svaki privatni i poslovni razgovor vodi uz obaveznu šoljicu omiljnog napitka. Da bi pokazali u kojoj je meri kafa sastavni deo njihove kulture i života, otvorili su i muzej posvećen kafi, a nalazi se u Bar Dubaiju.

Ovaj muzej je specifičan po tome što se u njemu uživo demonstriraju različiti načini prženja i kuvanja kafe u džezvama. Kao i svi ostali muzeji kafe, poseduje zbirku predmeta i mašina koje su korišćene za preradu zrna i spravljanje ovog omiljenog napitka u svim arapskim zemljama. Kako kafić u muzeju poseduje posebno smirujuću atmosferu, nije čudno što ljudi dolaze baš tu da popiju svoju šoljicu kafe na miru, u tišini i prijatnoj atmosferi ove jedinstvene arhitekture.

Muzej kafe u Kobeu, Japan

Magična zemlja izlazećeg sunca oduvek je privlačila pažnju zapadnjaka svojom kulturom, lepotom, načinom i filozofijom života. Najviše su nas fascinirali samuraji, gejše i ceremonija ispijanja čaja. Zato bi možda neko i pomislio da kafa u ovoj zemlji uopšte nije popularno piće, međutim Japan je danas treća zemlja u svetu po ukupnoj potrošnji kafe među zemljama uvoznicama. Zanimljivo je da je potrošnja kafe u Japanu je počela krajem 18. veka, zahvaljujući Holanđanima koji su živeli u Nagasakiju, a prvi veliki uvoz ove sirovine se dogodio davne 1877. godine. Tokom poslednjih 40 godina potrošnja kafe se povećala, a jedan od glavnih razloga je veliki broj novih kafića, koji se na japanskom zovu Kisaten.

Zato i ne čudi da je u Kobeu, sedmom po veličini gradu Japana, otvoren muzej kafe, koji vrlo jasno i slikovito predstavlja istoriju kafe, njen put od bobice do šoljice. Čak je napravljeno i plastično zrno u ljudskoj veličini, kako bi posetioci jasno mogli da vide oblik i sastav zrna. Ukoliko se nađete u Japanu, pokušajte da posetite ovaj muzej, oduševićete se.

Muzej kafe u Beču, Austrija

Bečke kafane su i dalje mesto za susrete i komunikaciju u gradu, oaze mira i opuštanja u užurbanoj svakodnevici. Ovde možete sedeti uz „Kleiner Brauner“ (mali espresso) i čašu vode, uživati, čitati, pričati, razgovarati, igrati se, flertovati, sanjati. Ukratko: osećati se ugodno! Kafa je omiljeno piće svih žitelja Beča i ova tradicija je duga puna četiri veka. Zato sedite u neku od legendarnih kafana ili kafića i posmatrajte sa koliko uživanja stanovnici ove evropske prestonice uživaju u svojoj šoljici magičnog napitka.

I za kraj ove ture, jedan kuriozitet. U bečkom muzeju kafe možete da probate specijalitet od kafe – pripremljen na istorijskom aparatu za spravljanje espressa. Iako je poseta ovom muzeju zaista nezaboravno iskustvo, moraćete da se strpite dok ne budete mogli da ga posetite.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *