VESTI

Napolitanski espreso deo svetske baštine!?

Napolitanski espreso već u toku decembra može da postane deo svetske kulturne baštine UNESCO! Pre nekoliko meseci doneta je odluka da se pokrene kandidatura, a rezultati će da obraduje svakog lokalnog kafopiju.

Među promoterima kandidature, čiji je postupak započeo prikupljanjem potpisa u istorijskom Baru Gambrinus, nalazi se predsednik Regionalne opservatorije za kulturno nasleđe regije Kampanija Frančesko Boreli, najavljujući međunarodnu konferenciju o temi “Nematerijalna kulturna nasledja, između obreda i društveni odnosi “, koji je promovisala regija Kampanija u saradnji sa Univerzitetom u Rimu “Unitelma Sapienza” i Univerzitetom u Kampaniji “Luigi Vanvitelli”.

“Napolitanska espreso kafa ima svoje specifične osobine koje karakterišu i razlikuju od svih ostalih vrsta espressa. Cilj nam je priznanje Unesca kao mesta svetske baštine na osnovu onoga što se već dogodilo sa picom iz Napulja. Znamo da je u toku sličan postupak za primenu italijanske espreso kafe, ali poznato je da se radi o dva različita proizvoda. Zalažemo se za međunarodno priznanje italijanske specifičnosti. Podržavamo oba kandidata i nadamo se da će se obe procedure okončat pozitivnim odgovorom i čekamo da vlada i drugi promoteri to isto urade s našim, što ima za cilj međunarodno priznanje proizvoda koji je iz Napulja izveo u svet”, rekao je Boreli.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *