VESTI

Naučnici pronašli savršenu kafu!?

Naučnici su napravili recept za idealnu kafu – napitak u kome uživaju milijarde ljudi.

Sastavili su matematičku formulu do koje su došli nakon hiljada ispijenih šoljica kafe, ali napravili su i “savršeni recept” za koji kažu da će spasiti kafiće i industriju kafe.

Naučnici smatraju da bi smanjivanje količine  kafe sa 20 na 15 grama po šoljici (dupla doza) dovelo, prema sadašnjim cenama, u svakom malom kafiću do uštede od nekoliko hiljada dolara godišnje, a 1,1 milijardu dolara uštedela bi cela industrija kafe u SAD.

Kako prenosi portal “Skiteč”, najvažnije je mleti relativno veliku količinu zrna kafe ,oko 20 grama, što je finije moguće.

Fino mlevenje znači više površine izložene tekućini za kuvanje, što bi trebalo da poveća prinos ekstrakcije, odnosno udeo mlevene kafe koja se zapravo rastopi i završi u na dnu šoljice.

Tim matematičara, fizičara i stručnjaka za materijale iz SAD, Velike Britanije, Irske, Australije i Švajcarske otkrio je koji je “ključ” kod pripreme najbolje kafe.

U časopisu “Meter” objavili su studiju koja se bazira na tome da je manje zrna kafe koji su grublje mleveni – “ključ” ovoga napitka.

Većina ljudi u industriji kafe koristi postavke sitnog mlevenja i puno zrna kafe kako bi dobili mešavinu gorčine i kiselosti, koja je nepredvidljiva i neizvodljiva.

Zvuči kontradiktorno, ali eksperimenti i modeliranje sugerišu da se bolji efekat može dobiti jednostavnom upotrebom manje zrna i grubim mlevenjem.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *