VESTI

NAUKA TVRDI: “Šolje za poneti” izazivaju rak!?

Nova studija iz Azije sugeriše da bi konzumacijom kafe iz jednokratnih čaša moglo dovesti do povećanog rizika od raka.

Rezultati potiču iz legitimne studije koju su sproveli indijski istraživači, a ceo dokument postao je nedavno javno dostupan. Papirne čaše za jednokratnu upotrebu sadrže hiljade mikroplastičnih čestica u plastičnim naslagama što im daje vodonepropusna svojstva.

Vodeći autor studije, doktor Sudha Goel, otkrio je da se mikroplastični sloj za 15 minuta konzumiranje toplog napitka razgrađuje oslobađajući 25.000 mikroplastičnih čestica u piće.

Prosečna osoba popije otprilike tri šolje čaja ili kafe dnevno iz papirne šolje, što znači da bi na kraju “pojeli” 75.000 mikroplastičnih čestica koje se ne mogu videti golim okom.

Istraživači u Indiji testirali su papirne čaše tako što su u njih sipali filtriranu vodu na 85-90 stepeni Celzijusa i ostavili ih 15 minuta da testiraju fizička, hemijska i mehanička svojstva. Tečnost je zatim analizirana pod mikroskopom.

Zajedno sa otkrivanjem mikroplastike u vodi od razgradnje plastične obloge, otkrili su i prisustvo teških metala.

Prema njihovim otkrićima, papirna čaša za jednokratnu upotrebu, izložena vrućim tečnostima tokom 15 minuta, sadržaće približno 10,2 milijarde čestica submikrona.

Ovi rezultati su zabrinjavajući jer su nedavna istraživanja pokazala da možda postoji veza između konzumiranja mikroplastike i raka, čak i neplodnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *