VESTI

Nespresso na sudu “pukao” zbog lažnog Klunija (VIDEO)

Kompanija “Nestle” je izgubila još jednu parnicu, koju je podnela u vezi sa svojim premijum brendom Nespresso.

Vrhovni sud u Izraelu nedavno je odbio žalbu švajcarskog multinacionalnog konglomerata za preradu hrane i pića i njegove podružnice korporacije Nespresso, podnesene protiv izraelske kompanije “Espresso Club”.

Advokatska kancelarija Barnea, Jaffa, Lande & Co tvrdila je da su prekršena autorska prava, te su se pozvali na nelojalnu konkurenciju i štetu koja je naneta ugledu Nespressa.

Tužba je podneta Okružnom sudu u Tel Avivu, nakon što je Espresso Club pokrenuo kampanju (nekoliko reklama) u kojoj su angažovali čoveka koji neodoljivo liči na njihovog promotera Džordža Klunija.

Svako ko je pogledao spotove slaže se da je Espreso Club imao nameru da “dubliraju” Klunija, ali i celu marketinšku kampanju Nespressa. Sa vrlo satiričnim detaljima, Izraelci su ismevali Nespresso kao kafe giganta koji je “zadužen” samo za bogate klijente.

Nakom što je Okružni sud odbio argumente Švajcaraca, oni su se žalili na presudu Vrhovnom sudu koji je odbio žalbu uz jasnu napomenu da Espresso Club nije prekršio nijedno od autorskih prava kompanije Nespresso.

Na ime sudskih troškova Nespresso je morao da plati 14. 825 dolara.

Oni su istakli da čuveni kafe brend nema autorska prava na Džordžem Klunijem i da njegov imidž nije povezan sa kompanijom “Nestle”.

Vrhovni sud je dalje odbacio argument Nestlea da su reklame Espresso kluba predstavljale nezakonito kopiranje. Umesto toga, Vrhovni sud je smatrao da reklame predstavljaju novu i nezavisnu parodijsku kreaciju i da, u pravilu, satirično oglašavanje protiv konkurencije ne predstavlja nelegalno kopiranje.

Prvu spornu reklamu možete pogledati:

Druga sporna reklama:

Originalna Nespresso reklama sa pravim Klunijem.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *