VESTI

Nespresso pomaže Zimbabveu

Posle uspešnih akcija  Nespresso Reviving Originsa u Ugandi , Demokratskoj Republici  Kongo  i Kolumbiji, jedna od najvećih kompanija u svetu pokrenula je razvoj i u Zimbabveu.

U partnerstvu sa nevladinom organizacijom Technoserve , projekat ima za cilj da obnovi neke od prethodnih uspeha koje je Zimbabve imao 1980-ih kada je izvozio 15.000 tona kafe godišnje na inostrano tržište.

Kafa iz Zimbabvea ima prilično voćni i glatki profil ukusa kakav biste očekivali od istočnoafričke kafe, ali nakon katastrofalnih planova bivšeg lidera Roberta Mugabea farmer su bili prinuđeni  da ponište kolonijalne razlike,a investitori i kupci su pobegli sa tržišta.

Politička akcija uništila je industriju, a preostali poljoprivrednici bili su prisiljeni da prodaju svoju kvalitetnu arabiku po neodrživim cenama. Zbog toga su mnogi poljoprivrednici napustili industriju kafe.

Od 2017. Godine poverenje spoljnog sveta raste u Zimbabveu, pod vođstvom predsednika Emersona Mnangave. Nespresso je stupio u kompaniju Technoserve kako bi uspostavio neophodnu obuku i podršku kako bi se udahnulo malo života lokalnoj industriji. Cilj je da se obuče lokalni farmeri i da se krene u masovni izvoz kafe.

Ono što je najvažnije za lokalne farmere, Nespresso plaća u stabilnim američkim dolarima, dajući poljoprivrednicima samopouzdanje da će im se rad isplatiti. Technoserve izveštava da su njihovi poljoprivrednici udvostručili prihode otkad su se pridružili ovoj akciji. Prošle godine je Nespresso imao 300 farmera koji su učestvovali u programu i prijavili su povećane prinose kao rezultat obuke i upotrebe đubriva. Deo novca se vraća za poboljšanje useva, dok se deo novca koristi za poboljšanje životnih uslova poljoprivrednika ili plaćanje školarine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *