VESTI

NISTE ZNALI: Na Olimpijske igre uz pomoć kafe!

Koliko sportistima znači da pokažu svoje sposobnosti na velikim takmičenjima, najbolje govori primer iz 1932. godine, kada je jedna ekipa stigla na letnje Olimpijske igre u Los Anđeles zahvaljujući kafi!

Priča se dešava u vremenu velike ekonomske krize koja je pogodila ceo svet. Sve nacije su se borile da obezbede novac za put i boravak u Americi, tako da je, na kraju, na igre stiglo svega 37 reprezentacija sa 1.503 sportista. Nekoliko disciplina, kao što je fudbal, moralo je da bude otkazano.

Delegacija Brazila sa 82 sportista se snašla tako što se ukrcala na brod „Itaquicê“, sa 50.000 džakova kafe, koju su usput prodavali i tako prikupljali potrebna sredstva za učešće na Olimpijskim igrama. Ali, ni dolazak u luku nije bio kraj iskušenjima. Američke vlasti su naplaćivale taksu od jednog dolara po osobi koja bi se iskrcala u luci Los Anđelesa. Da bi manje potrošli, Brazilci su odabrali samo jednu osobu za koju su mislili da ima šansu da osvoji medalju – plivačicu Mariju Lenk, prvu južnoamerikanku koja se takmičila na Olimpijskim igrama. Zatim je „Itaquicê“ zaplovio za San Francisko kako bi usput prodao još kafe, posle čega su imali dovoljno novca da se na kopno iskrcaju i vaterpolisti, veslači i atletičari…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *