VESTI

NOVI DOKAZ: Kafa čuva mozak!

Neurolozi nastavljaju da otkrivaju nove načine na koje kafa i (u manjoj meri), čaj i čokolada čine naš mozak zdravim i otpornijim. U 2019. godini došlo je do zadivljujućeg napretka u istraživanjima, piše Inc.com.

Zajednička studija Nacionalnog instituta za proučavanje starenja i Univerziteta Johns Hopkins, koja je objavljena u januara u časopisu Neurohemijska istraživanja, otkrila je da se supstanca metilksantin nalazi u kafi, čaju i tamnoj čokoladi (kakao).

“Utiče na aktivnost mreže neurona, održava kognitivnu funkciju i može zaštititi neurone od gubljenja funkcije i odumiranja prilikom moždanog udara kod životinja, Alchajmerove bolesti i Parkinsonove bolesti”, stoji kao zaklljučak.

Ista studija otkriva da supstanca ksantin metabolit koja se ispušta kada naš mozak obrađuje kofein može doprineti korisnim efektima od kafe, čaja i kakaa na zdravlje mozga.

Drugo, metaanaliza 11 studija o uticaju kafe na zdravlje mozga objavljena u Međunarodnom žurnalu hirurške onkologije pokazuje da i kafa i čaj ( pa time i kakao), ne samo da smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti, već smanjuju i rizik od karcinoma mozga.

Na kraju, revolucionarna studija na Univerzitetu Okayama pokazuje da unos sastojaka kafe CA i CGA, potiče antioksidantska svojstva glijalnih ćelija i sprečava neurodegeneraciju izazvanu rotenonom i u mozgu i u menteričkom pleksusu.”

U prevodu, kofein čini vaš mozak fleksibilnijim i otpornijim.

Zaključak: Ako želite da očuvate svoj mozak zdravim i danas i u budućnosti kako budete starili, treba da konzumirate kafu, čaj ili kakao.

Koliko?

Najverovatnije ne konzumirate dovoljno. Studije su pokazale da je idealna dnevna doza kafe oko 6 do 8 šoljica.

Ako to zvuči kao previše kafe, možete zameniti jednu ili dve šoljice kafe komadićem crne čokolade. Ne treba napominjati da, iz drugih zdravstvenih razloga, treba da konzumirati kafu, čaj i kakao bez šećera ili mleka. Ali, efekat će i dalje biti pojačan rad mozga, navodi portal Inc.com.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *