VESTI

NOVI REZULTATI: Kafa i probava

Kafa nije poznata samo po tome što nas ujutru diže na noge, već i kao vrlo efikasan laksativ. Da bi utvrdili zašto se to dešava i da li je u pitanju uticaj kofeina ili nečega drugog, naučnici su laboratorijskim miševima davali dnevne doze kafe.

Preliminarni rezultati, objavljeni u SAD na konferenciji o varenju, idu u prilog staroj tezi da laksativna svojstva kafe nemaju nikakve veze sa kofeinom. Na konferenciji je objavljeno i da kafa može da ubija bakterije koje se nalaze u našim crevima.

Istraživači sa Univerziteta Teksas davali su miševima redovno male doze kafe. Jedna grupa miševa dobijala je kafu sa kofeinom, a druga bez. Naučnici su potom pratili varenje miševa i izbacivanje izmeta.

Rezultati su pokazali da se mišići organa za varenje lakše kontrahuju posle ispijanja kafe, što znači da se stvari brže kreću.

“Kafa ima ovaj stimulišući efekat na pokretljivost uunutar creva, a to uopšte nije povezano sa kofeinom. Ovaj efekat smo mogli da vidimo i kod unosa kafe bez kofeina”, rekao je vođa istraživanja Ksuan-Ženg Ši za Gizmodo.

Ova studija nije prva koja nagoveštava da su mišići digestivnog trakta direktno pod uticajem kafe.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *