PRIČE UZ KAFU

Patike inspirisane kafom!?

Patike i kafa nikada nisu bile bliže. Naime, proizvođači sportske opreme ukapirali su koliko je svet “lud” za kafom, pa su smelo lansirali patike koje su namenjene zaljubljenicima u “crno zlato”.

Sve je krenulo stidljivo ali je već sada poznato da će neki modeli patika postati kultni zbog veze sa kafom. Mnogo su spremni da čekaju u redu za obuću koja ima “duh kafe” ali i da predlažu svoja dizajnerska rešenja.

Ova priča je otišla tako daleko da su sa uspehom počeli da rade kafići koji uz kafu daju “patika iskustvo” poput Deadstocka coffee u Portlandu.

Jordan 3 Retro Mocha

Mnogi su spremni da daju “časnu pionirsku reč” da je ovo najbolja “kafe patika” na svetu. Kada je nova “Džordanka” sa kafe motivima izašla gotovo je pao Instagram. Po uzoru na Najki reklamni brend iz 2001. ova patika ima sjajnu belu kožu i kafe elemente, odnosno boje baš na mestima gde treba… Jednostavmo, ona je mokastična.

Ako se zna da je i sam Majkl Džordan pravi kafopija nije ni čudo što je ova patika dugo spremana pre velike promocije.

Diadora S800 “Espresso Ristretto”

Fabrika iz Treviza ponovo je iznenadila svoje fanove. Ponovo se inspiracija tražila u devedesetih godinama prošlog veka. Dobila je naziv S800 ali je patika namenjena onima koji dan ne počinju bez ristreta ili espresa.

Diadora je želela da svaki Italijan, kojem je kafa kao religija, prvu jutarnju kafu popije u njihovom “osveženom” modelu. Sve promocije ove serije patika su rađene u kafe okruženju, tako da nije čudo što su Italijani poludeli za Diadorom S800.

Diadora V7000 k Footpatrol “Macchiato”

Još jedan smeli produkt Diadore, ovaj put putem poznatog londonskog Footpatrol butika za patike (sada sa drugom lokacijom u Parizu). Kao La Marzocco na šanku zauzetog Soho kafića, radi “uparivanja”. Jedno bez drugog, jednostavno, ne ide…

Ovaj model je promovisan na “Crni petak” 2016. godine ali nije odmah doživeo uspeh. Tek kasnije su kafe zaljubljenici uvideli kvalitet i sjajni dizajn, sa sve late art motivom na jeziku. Ova patika može da se koristi i bez sportske gardarobe, a motivi italijanske zastave daju potpunu čar, patikama koje su pravljene u ograničenoj seriji.

Nike SB Dunk Lov “Coffee Lovers”

Najkove patike za skejtere koji vole kafu nisu doživele “bum” kako su čelnici iz Oregona očekivali. Izašle su na scenu 2016. godine, ali nisu prošle kod mlađih zaljubljenika u Najki brend.

Jednostavno, kombinacija kafe boje sa zelenim, nije pogodio ukus skejtera, koji generalno imaju specifičan ukus. Ovaj model može se naći na internetu gde se prodaje čak i za trećinu cene iz 2016.

Adidas Tubular Invader “Flat Vhite”

Hrabra kracija dizajnera Adidasa donela je dobar rezultat. Patike su namenjene mlađim zaljubljenicima u “tri crte” ali i konzervativniji fanovi Adidasa su dali dobre recenzije. Na prvi pogled liče na Adidas Ieezis pravac koji je globalno popularan, ali ako se malo bolje pogledaju vidi se da je ovo patika pravljena za kafopije… Bar tako kažu u Adidasu.

Možda je boja mogla da bude malo “kafastija”, ali je cena privlačna (oko 60 dolara).

Sauconi “Avocado Toast”

Jedna od najstarijih kompanija za proizvodnju sportske opreme na svetu simbol je za udobnost. Sauconi je uspeo da u 2015. godini samo u Italiji proda fantastičnih milion patika što ih je navelo da probaju da još više uđu pod kožu “žabarima”.

Različite su impresije za ove patike čiji su boje dosta neobične za tipične Sauconi klijente koji vole svedene modele patika. Ovaj model nije očarao zahtevne Italijane, ali je podigao dosta prašine…

Bojan Đorđević
Polu čovek, polu kafa. Espreso “manijak” koji je spreman da se posvađa sa samim sobom zbog kafe. Neprekidni ispitivač beogradske kafe scene i sanjar o arabikama i robustama. Totalno opsednut aramoma i kritičkim stavom prema svim objektima u kojima se služi kafa.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *