SVE O KAFI

Književnici i kafeterije

Opšte poznata je činjenica da su neki od najpoznatijih svetskih pisaca pisali svoje romane u kafićima. Za književnike je “plodno tlo” da pišu okruženi nepoznatim osobama sa kojima ne morate da razgovarate. Iako pisanje može da deluje kao usamljenički poziv, kad pišete u kafeu imate utisak da niste usamljeni.

Pet kafea širom sveta postali su  poznati zahvaljujući piscima koji su tu dolazili da stvaraju svoja najbolja dela.

1. Caffe Trieste

Ovo malo svratište u San Francisku dobro je poznato ljubiteljima bitničkog pokreta. Kada je „Caffe Trieste“ postao lanac u okruzima San Franciska i Monterej Bej, bilo je dobro poznato da su pisci i pesnici poput Keruaka i Ginsberga provodili vreme tamo. Ako volite bitničku generaciju, ne propustite da svratite u „Caffe Trieste“.

2. Elephant House

Dobro je poznato da je ovaj mali kafić u Edinburgu postao poznat kada se pojavio lik Harija Potera. Dž. K. Rouling je napisala knjigu „Hari Poter i kamen mudrosti“, kao i neke druge romane upravo na ovom mestu.

3. La Closerie des Lilas

U ovom pariskom kafiću su boravili neki od najpoznatijih pisaca, Džejms Džojs, Ernest Hemingvej i F. Skot Ficdžerald. Među ovim zidovima ima toliko književne istorije da je to kafić iz snova za svakog bibliofila.

4. Antico Caffe Greco

Ako ste obožavalac Džona Kitsa, Hansa Kristijana Andersena ili Nikolaja Gogolja, onda ne smete da propustiti da svratite u „Antico Caffe Greco“. Štaviše, Andersen je tamo pio kafu svaki dan. Zamislite samo kakve je sve priče napisao dok je tamo ispijao šoljicu kafe…

5. Pedrocchi Cafe

Ovo je najstariji kafić na spisku. Osnovan je 1772. godine u Padovi. Romantični pesnik Lord Bajron je pisao unutar njegovih zidova. I ne samo to, 1840. je upotrebljen kao štab za politički ustanak protiv Austirijanaca koji su u to vreme okupirali Padovu.

Kakva uzbudljiva mesta za dozu kofeina! Uvrstite ih na svoju lista mesta koje valja posetiti.

Preuzeto sa: amreading.com

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *