VESTI

Polifenoli i kafa

Možda deluje bajkovito ili baš malo varovatno ali nauka je dokazala  da kafa sadrži više od hiljadu različitih biljnih hemijskih komponenti. Među njima su najznačajniji  polifenoli, familija biljnih jedinjenja kojima obiluju kafa  i crno vino, ali i voće i voćni sokovi, čaj, povrće, čokolada i mahunarke.

Naučnici širom sveta svojstva polifenola ispituju od početka  devedesetih godina prošlog veka i slođni su da oni doprinose brojnim aspektima našeg zdravlja. Do danas  je istraženo skoro  8.000 polifenolnih molekula i svi oni su antioksidansi, koji zahvaljujući svojim svojstvima predstavljaju značajne aktere u borbi protiv oksidacije i raznoraznih upala.

Antioksidativna svojstva

Pravilna ishrana može da bude bogat izvor polifenola odnosno antioksidanasa. U proseku, putem ishrane, ljudi unesu 10 puta više polifenola nego direktnim uzimanjem  vitamina C kroz terapiju.

Kafa sadrži polifenol poznat pod imenom hlorogenska kiselina. Novije laboratorijske studije su pokazale da ovo jedinjenje ima moćnu antioksidativnu aktivnost, a naučnici iz Japana  ističu u studijama konzumiranje polifenola kafe poboljšava perifernu endotelijalnu funkciju, nakon unosa glukoze. Na taj način, polifenoli imaju potencijal da spreče koronarne srčane bolesti.

Naučnici ističu da specifično jedinjenje za poboljšanje endotelijalne funkcije nije identifikovano, ali hlorogenska kiselina je jak kandidat.

Druge studije ukazuju da je hlorogenska kiselina koristan aktivni sastojak u kafi, ali je koncentrisana u obliku kafe koji ne može da se konzumira. Zelena (nepržena) kafa sadrži 12% hlorogenske kiseline, ali najveći deo iste bude uništen tokom procesa pečenja kafe, koji je od suštinskog značaja za proizvodnju ukusnog napitka.  Ipak, jasno je da mnogo manji preostali deo ima veliki benefit za zdravlje.

Smanjenje holesterola

Istraživati uticaj specifičnih jedinjenja u kafi na holesterol  je često jako težak posao, jer epidemiološke studije ne mogu da kontrolišu druge faktore uzrokovane određenim životnim navikama kao što su pušenje i način ishrane. Serija eksperimenata fokusirana na dva polifenola u kafi, kofein i feruličnu kiselinu, objavljenih u  naučnom časopisu “Circulation Research”, pokazuje da ova dva jedinjenja smanjuju nivo holesterola. Oni deluju tako što pomažu u transportu iz ćelija makrofaga u jetru, gde se obrađuju radi izlučivanja.

Poslednjih godina postoji sve veći akademski interes za ulogu polifenola u zdravlju, zbog njihovog antioksidativnog i antiinflamatornog efekta. Kako je kafa jedan od glavnih izvora polifenola u ishrani, i ona je postala predmet istraživanja sve većeg broja studija.

Novi izveštaj Instituta za naučne informacije o kafi (ISIC) pod nazivom „Kafa, polifenoli i kardiovaskularne bolesti“ ističe potencijalnu ulogu polifenola – koji se nalaze i u kafi  u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti (KVB).

Izveštaj, čiji je autor profesor Kjeld Hermansen sa odeljenja za endokrinologiju i internu medicinu, Univerzitetske bolnica u Aarhusu,u Danskoj, razmatra istraživanje koje sugeriše da postoji povezanost između konzumacije polifenola i smanjenja prevalencije kardiovaskularnih bolesti (KVB).

Ključni rezultati istraživanja istaknuti u izveštaju naglašavaju:

– Epidemiološka istraživanja sugerišu da postoji povezanost između unosa  polifenola i smanjenja prevalencije kardiovaskularnih bolesti (KVB).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *