PRIČE UZ KAFU

Princ kafe osvaje svet

Ako u Italiji pričate o espresu ili kapućinu ili bilo kojoj kafi, a da već u nekoj narednoj rečenici ne spomenete  Đanija Koka (GIANNI COCCO), onda rizikujete da vas prosečni “žabar” čudno pogleda.

Teško je zamisliti Romu bez Totija, Moto GP bez Rosija ili Milan bez Maldinija ili Barezija, ali još teže neku značajniju emisiju na RAI televiziji da u njoj nema magičnog momka sa Sardinije, koji sa velikom strašću priča o kafi.

Njegova opsednutost kafom pomera granice, tako da nije čudo što ima milionsku podršku Italijana, kojima je kafa mnogo više od omiljenog pića. Ona je za njih način života, strast, pokretač, nacionalni simbol,… Gotovo sve. Za prosečnog “azura” jedino je “mama” značajnija, tako da ne čudi što veliki znalac ima armiju fanova širom “čizme”.

“Princ kafe” u zemlji gde je espreso više od omiljenog napitka ima status koji imaju fudbaleri Serije A, ali je još uvek “momak iz komšiluka”, koji svojom neposrednošću i kulturom osvaja sve oko sebe.

Svestan kvaliteta koji poseduje, ne boluje od “zvezdanih visina”, iako je sigurno najpopularniji italijanski barista sa velikim zadovoljstvom je pristao da svoje kafe stavove predoči čitaocima #KAFICA magazina.

#KAFICA: Kako ste ušli u kafe svet i ko je kriv što vašim venama teče kafa?

ĐANI: Pre mnogo, mnogo godina zaljubio sam se u kafu na Sardiniji, gde sam rođen. Počeo sam da radim u Nuoru, a na istočnoj obali Sardinije učio sam posao šankera i konobara. Kada sam se 2006. godine preselio u Milano počeo sam da učim posao u lokalima u centru grada a uveče sam išao na obuku na Akademiju “Maestri Italiani del caffe”. Tako je krenuo moj put, a stalnim usavršavanjem sam postao ono što sam danas – “fri lenser” koji obučava mlade bariste širom Italije.

#KAFICA: Gde ste se edukovali da bi postali jedan od najcenjenijih barista u Italiji?

ĐANI: Većinu znanja sam dobio na Akademiji gde i danas radim. Na Akademiji sam završio sve module u edukaciji, tako da sam došao do zvanja ITC (Italian coffee trainer). Mada mi je to poslovna baza, sa zadovoljstvom,  radim sa lokalima koji žele da napreduju ili pomažem kada se otvara neki novi lokal.

#KAFICA: Koliko je važno da barista prođe sve “stanice” u šanku pre nego što postane majstor svog posla?

ĐANI: To je od izuzetne važnosti da svako ko se bavi ovim poslom počne od osnove. Neophodno je svako nauči da pere sudove, kupatilo, podove, menja kantu za smeće, ubacuje pića u frižidere,… Na taj način se uči baza i tajming jednog lokala i to je baš bitno, stvara se neophodno iskustvo. Tek nakon savladavanja svih bazičnih stvari ide profesionalno formiranje u celom lancu – od zrna do šoljice kafe.”

Ostatak priče o velikom italijanskom baristi možete pročitati u našem #KAFICA magazinu.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *