VESTI

Regionalni skup barista u Šibeniku

Svi kafe putevi 15. novembra vode u Šibenik. Zahvaljujući ugostiteljskom magu Tomislavu Stančiću sve kafopije iz regiona mogu da uživaju na takmičenju u Hrvatskoj. Najavljen je dolazak najkvalitetnijih barista iz regiona, ali je sigurno da će pored dobrog takmičenja svi prisutni uživati u kvalitetnim kafama i ostalim hedonističkim oblicima.

” Posle više od 10 godina barmenskih i barista takmičenja 2017. godine sam se odlučio da organizujem događaj u Šibeniku, pa je spontano nastao “Barista Latte art throwdown”. Na takmičenju na Tvrđavi Barone okupilo se 12  barista iz cele Hrvatske, koji su se okušali u crtanjem mlekom na kafi u unapred zadanim figurama. Kako i sam težim konstantnom poboljšanju, pa tako i sa takmičenjem, prošle godine sam organizirao “Šibenik Bar Battle” gde se okupilo 12 takmičara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su se “nadmudrivali” u dve discipline, Latte art koji sami moraju da osmisle i signature coffee drink”, jasan je Stančić.

Novo takmičenje je potreba da se takmičari iz regiona sastanu i razmene iskustva. Stančić je smislio pionirski projekat u kome će svi uživati.

“Ove godine organizujemo Junior Cup kako bi učenicima predstavili ovo zanimanje koje je jako cenjeno i traženo. Cilj samog takmičenja je unapređenje kvaliteta hrvatske i regionalne barmenske i barista scene, pa se nadam da će ove godine doći takmičari iz cele regije. Budući da živim u najlepšem gradu, organizovaćemo i razgledavanje grada tako da i na taj način prikažemo Šibenik kao jednu od najzanimljivijih hrvatskih destinacija.

Sponzori takmičenja su Monin, G3 Spirits i Four wheel specialty coffe i svi takmičari imaju zadatak da koriste bar jedan proizvod kompanija koje su podržali događaj.

“Na ovakav tip takmičenja sam se odlučio jer imam dosta kolega koji su samo u jednoj grani specijalizovani, te na taj način želim motivisati i spojiti moje dve najveće ljubavi, a to su kafa i miksologija. Naglašavam da poanta takmičenja nije samo pobeda, ali pehar uvek dobro dođe, već druženje, upoznavanje kolega iz cele regije, učenje novih stvari i naravno dobra zabava”, kaže Stančić.

Kad smo već kod učenja, u nedelju, 17.novembra na programu je knjige Miroslava Kljaića. Taj renomirani hrvatski barmen je iskustvo sticao po celom svetu, a čak je 2016.  predstavljao Hrvatsku i sve kruzerske kompanije u globalnom finalu “Bacardy Legacy”.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *