VESTI

Ristretto: Kvalitet pre kvantiteta!

Da ste možda pre deceniju ili dve zalutali u neki kafić i tražili ristretto umesto espresso, to bi za baristu, a i za vas u suštini značilo isto. Međutim, ta vremena su prošla. Ristretto nije posebna vrsta, nego samo jedan od načina pripremanja espresso kafe. Dakle, suština je ista, samo je priprema različita.

Na italijanskom „ristretto“ znači mali espresso. Koristi se ista količina kafe kao i za klasičan espresso, 7 – 8 grama po šoljici. Priprema se tako što se duplo manja količina vode pod jakim pritiskom propušta kroz kafu i ne samo to, ekstrakcija traje kraće, svega oko 15-ak sekundi, u odnosu na klasičan espresso gde traje oko 25 sekundi.

Upravo ova tehnika daje specifičnu teksturu ristretto kafe. Rezultat je intenzivnija aroma, manje gorak, ali jači i bogatiji ukus. Zato vrlo često za ristretto kažu da stavlja kvalitet iznad kvantiteta, jer se zbog kraće ekstrakcije uzima samo ono najbolje iz kafe.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *