VESTI

ŠOK: Na leto 2020. stiže sintetička kafa, bez zrna kafe!

Američki start-up firma Atomo Molecular Coffee obezbedila je finansiranje semena u iznosu od 2,6 miliona dolara od privatne investicione kompanije, Horizon Ventures, za razvoj “molekularne kafa” – napitaka koji ima sve karakteristike kafe, ali je napravljen bez organskih zrna kafe!

U vreme klimatskih promena i istorijski niskih cena koje čine proizvodnju kafe sve neodrživijom, mlada kompanija je naišla na nov odgovor na izazove sa kojima se suočava globalna industrija kafe.

U Atomu tvrde da su izdvojili više od 1.000 jedinjenja koja se nalaze u kafi na molekularnom nivou kako bi dobili sintetičku kafu na “svoj način”. Oni su pronašli jedinjenja kao što su kininska kiselina, dimetil disulfid, niacin, 2-etilfenol. Rezultat je, tvrdi Atomo, napitak koji ima tradicionalnu kafu sa svim elementima koje čine kafu: telo, ukus i “pravi” osećaj u ustima.

“Atomo kafa bez zrna pruža potrošačima održiv izbor, istovremeno pruža odličan ukus i kofein koji očekuju u njihovoj jutarnjoj šolji”, rekao je izvršni direktor Atomola Andi Kleitsch.

Kompanija koja stoji iza Atomovog finansiranja semena, Horizon Ventures, ima presedan u podršci konceptima zamene hrane. Firma je bila rani investitor Impossible Foods, koji je napravio naslove za razvoj Impossible Burger bez krvarenja koji je sada dostupan u odabranim Burger King prodajnim mjestima u SAD-u.

“Potrošnja kafe u svetu neprestano raste iz godine u godinu. Ponosni smo što delimo viziju Atoma u pronalaženju inovativnih alternativnih rešenja za rastuća pitanja koja se tiču industrije kafe”, rekao je Toni Lau iz kompanije Horizons Ventures.

Kao mešavina klimatskih promena, niskih cena kafe i povećane potražnje podstiče proizvodnju kafe da bi se proširile farme i prešli na veće visine, Atomo tvrdi da bi njegov proizvod mogao ublažiti pritisak na industriju i pomoći u smanjenju krčenja šume koja se odnosi na proizvodnju kafe.

Neki kritičari , međutim, smatraju da je sintetička kafa neprimereno rešenje za trenutne krize sa kojima se suočavaju proizvođači kafe, umesto toga pozivajući na veću regulaciju u industriji.

Očekuje se da će prva vrećica Atomo molekularne kafe postati dostupna 2020. godine.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *