PRIČE UZ KAFU

“Spori” kapućino za mirnu glavu

Pola čovek, pola Italijan. Pola Srbin, pola Italijan… Svako ko poznaje kultnog sportskog novinara sa SOS kanala Nebojšu Petrovića zna da je opsednut Italijom i da “zaraza” prema “čizmi” dolazi od ljubavi prema fudbalu, sportskim emisija ali i kafi.

Tačnije – kapućinu.

Prvo smo želeli da otkrijemo da li je Neša, po uverenju, Srbin ili Italijan. Tražili smo da se izrazi u procentima…

” Ako bolje razmislim 90% sam Italijan, a 10 % sam Srbin. Šalu na stranu, malo je ljudi koji nisu uvideli koliko sam oduševljen baš svim što dolazi za “čizme”. Ljubav je krenula zbog fudbala, kasnije sam zavoleo njihove sportske emisije, pa hranu i naravno kafu. Priznajem da nisam neki veliki znalac, ali se trudim da uživam u kafi. Tačnije, kapućino koji mi je pravo zadovoljstvo.”
Dok je ispijao omiljeni napitak u Kafe “Marcu” (vlasnik eks fudbaler Marko Pantelić) u Beogradskoj ulici, Neša je “ocenio”  kapućino i podelio kakvu atmosferu voli uz kafu.

Nebojša Petrović

“Ovaj kapućino je baš dobar. Drago mi je što Marko obraća pažnju na kafu. “Bar kafa”? Svaka čast! Imam čudne navike… Volim baš, baš  dugo da uživam u kafi. Češto dođem sa porodicom, oni odu, a ja nastavim da pijuckam. Taj ritual me smiruje….

Ni kada ode u voljenu Italiju, Nebojša ne prekida sa ritulima. Kafa je obavezna nekoliko puta dnevno, kao i “maratonsko” ispijanje.

Nebojša Petrović

“Nisam kompletno srećan kada pijem kafu u Rimu, Milanu, Torinu,…  Mnogo više volim manje gradove kao što su Udine, Pjaćenca, Breša,… Gledam na male trgove, pijem kapućino, slušam italijanski jezik i zvuk kiše. Upravo je kiša ono što obožavam kao i kafu. Čak postoji i “dijagnoza” za nas koji uživamo kada pada kiša. jednostavno, sve te stvari me čine srećnim, …”

Kada je u Beogradu, jasna su mesta gde Nebojša voli da popije dobru kafu. Nema mnogo eksperimentisanja.

” Kafa za poneti iz “Avijatora” u Mekenzijevoj ulici je odlična. Uvek naručujem sa sojinim mlekom, pa sam čak i ženu nagovorio da proba. Nisam pristalica kiselih kafa i gledam da izbegnem kada god mogu. Vrlo često uživam u lokalnom kafiću “Avenija” u naselju Medaković, gde služe Julius Meinl. Moja kćerka je tamo kao kod kuće, a često nam dozvole da ponesemo šoljice kući kako bi imali celokupno uživanje…”, jasan je Petrović.

Nastavak teksta o Neši Petroviću možete pogledati u #KAFICA magazinu.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *