VESTI

STARBAKS CENE: Najskuplju kafu piju Danci!

Cene popularne kafe kompanije Starbaks u gotovo 16.000 poslovnica širom sveta mnogo se razlikuju. Prema toj platformi, stanovnici Danske plaćaju najskuplju cenu za vrući napitak – astronomskih  6,05 dolara. Švajcarska je na drugom mestu u međunarodnom poređenju sa 5,94 dolara za late, na trećem mestu je Finska sa 5,40 dolara, prenose Nezavisne novine.

Nemačka je deveta na listi – jedna late kafa košta 4,39 dolara. Najjeftinija kafa, prema podacima sajta “Finder.com”, je u Turskoj a iznosi 1,78 dolara po lateu.

Poređenje cena koje pravi kompanija Zaster stavlja Cirih na prvo mesto skupih lokacija, a London u sredinu, dok Južna Afrika figurira kao najjeftinija sa 1,72 evra za napitak.

Kada ja reč o Evropi, poređenje na “Finder.com” pokazuje da je kafa u severnoj Evropi  (prosečno 6,35 dolara za late) veća za 20 centi nego u zapadnoj Evropi (prosečno 6,05 dolara), dok su cene u južnoj i istočnoj Evropi niže. To je otprilike u skladu s troškovima života u tim krajevima.

Sa druge strane, iznenađuje činjenica da su SAD tek na 16. mestu u rang-listi “Finder.com” sa samo 4,30 dolara po šoljici napitka. Prema studiji, veliki kapućino košta u proseku svega 2,75 dolara, a u inače skupoj metropoli Njujorku najskuplji je u celoj zemlji sa 3,25 USD.

Tamo još košta manje nego na primer u Minhenu ili Berlinu – iako je Njujork inače poznat kao skupi grad.

Kafa Starbaksa takođe je skupa na Bliskom istoku – 7 dolara za veliki late u Saudijskoj Arabiji, a u Aziji, pa čak i u Južnoj Americi, prema poređenju cena, kafa je skuplja nego u SAD. Prema godišnjem izveštaju za 2019. godinu, Starbaks je u protekle tri godine ostvario više od 70 odsto prodaje prodajom pića, a samo 20 odsto prihoda dolazilo je od prodaje mafina i sličnih proizvoda.

Usput, kompanija ne samo da ostvaruje toliko velike prodaje od visokih cena jednostavnih pića kao što su late ili kapučino, već veliki deo prihoda, prema Handelsblatu, dolazi od prodaje posebnih pića poput sojinog karamel kapućina. Handelsblat izveštava kako se cena takvog napitka izračunava prema Starbaksu.

Ako napitak košta 7,65 evra, kupac stoga plaća samo malo više od polovine za sam kapućino – a zatim doplatu od nešto manje od 50 centi za sojino mlijeko, manje od evro za dodatak kafe i još nešto manje od evra za kremu i gotovo 80 centi za malo karamela. Ali očigledno se isplati: prema godišnjem izveštaju Starbaksa, kompanija je u 2019. godini imala približno 26,5 milijardi dolara prodaje.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *