VESTI

TOTALNI MODNI HIT: Čizme od kafe

Italijanska modna kuća “Bottega Veneta” promovisala je svoju prvu bioplastičnu gumenu obuću – čizme napravljene od šećerne trske i kafe za koju tvrde da su potpuno biorazgradive.

Čizme raznih boja, koje podsećaju na drvene klompe, predstavljene su kao deo kolekcije “Jesen-zima 2020” na reviji Nedelje mode u Milanu.

Slika:  Eva Al Desnudo

“Guma je napravljena od prirodnih molekula, uključujući one dobijene iz šećerne trske i kafe, a ne od sintetičkih vlakana. Čizme će se biorazgraditi u roku od godinu dana kada se stave u kontrolisano okruženje pod specifičnim uslovima osvetljenja i vlage, zajedno sa mikroorganizmima”, rekli su predstavnici “Bottega Veneta” za sajt “Dezeen”.

“Bootega Veneta” je prvi luksuzni brend koji je za svoje sedište u Milanu dobio LEED sertifikat, koji se dodeljuje za energetski efikasne i ekološke objekte. Biorazgradive čizme su logičan korak dalje ove kompanije na putu ka energetskoj efikasnosti.

Ova kompanija dugo je bila sinonim za kožne proizvode. Poput njih, mnogi drugi luksuzni brendovi od Guccija do Prade i Burberrija već su izbacili životinjsko krzno iz upotrebe i preusmerili se na kožu, ne samo zbog okrutnosti prema životinjama već i zbog uticaja na životnu sredinu.

Koža zahteva masovni uzgoj stoke, što dovodi do emisije gasova staklene bašte, krčenja šuma i brze potrošnje ograničenih prirodnih resursa, a uključuje i hemijsko zagađenje nastalo u procesu štavljenja i obrade kože.

Kering grupa, konglomerat koji stoji iza “Bottega Veneta”, kao i brendovi Gucci i Balenciaga već su uveli štavljenje kože bez metala za oko 24 odsto svojih kolekcija, kako bi sprečilo potencijalno zagađenje lokalnih vodovoda.

Biorazgradive čizme izbegavaju zamke mnogih zamena za sintetičko krzno i kožu koje se prave od derivata fosilnih goriva poput poliuretana i PVC-a. 

Međutim, modni kreatori vode raspravu da li je bioplastika dobijena iz šećerne trske zaista održivija opcija pre svega jer se ovaj materijal uglavnom isporučuje iz inostranstva uz veliku potrošnju ugljenika.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *